Belöningsbaserad träning ger mer optimistiska hundar

Uppdaterad
Publicerad

Bestraffningsbaserad träning gör hundarna mer stressade och de blir mer pessimistiska. Det visar en ny studie som har tagit reda på hur hundarna själva mår under och efter träning.  

Spela videon för att se hur forskarna testade om hundarna var optimistiska eller pessimistiska. 

Åsikterna går isär när det handlar om hundträning. Vissa tränare förespråkar bestraffningsbaserad träning som att rycka i strypkoppel, skrika eller smälla till hunden när hunden inte sköter sig. För att få hunden att sitta kan de använda metoder som att dra i kopplet uppåt för att sedan släppa trycket när hunden satt sig ner.

Andra tränare förespråkar belöningsbaserad träning som att ge godis, klappa och ge beröm när hunden satt sig ner. Om hunden missköter sig vänder de ryggen till hunden.

Studie på hundträningsskolor

Fram till idag har det inte funnits någon observerande forskning om hur träningen påverkar hundarna. Tidigare studier har baserats på enkätsvar från hundägare. Men nu har forskare på Universidade do Porto i Portugal tagit reda på hur hundarna mår under och efter träningen.

– Det här är den första studie jag känner till där man verkligen gått experimentellt till väga och utvärderat hundarnas beteende objektivt, säger Per Jensen, professor i etologi på Linköpings universitet.

Studien genomfördes på sju olika hundträningsskolor i Portugal. Några skolor använde sig enbart av bestraffningsträning, en grupp enbart av belöningsträning och en tredje grupp använde en mix av de två olika träningssätten. Sammanlagt bestod studien av 92 hundägarpar och publiceras i tidskriften Plos One.

Under träningen observerade forskarna hundarnas kroppsspråk, som till exempel spända kroppar, gnällande och gäspande. De mätte även hundarnas kortisolnivåer före och efter träningen och utförde ett psykologiskt test för att mäta hundarnas välbefinnande.

Bestraffningsbaserad träning sämre för hunden

Det visade sig  att hundarna som fick bestraffningsträning hade högre halter av stresshormonet kortisol samt ett mer stressat kroppsspråk.

I gruppen som fick belöningsträning kunde forskarna bara se några få spända kroppar och de uppvisade inte ett stressat kroppsspråk i lika stor utsträckning som de övriga grupperna. Även utanför träningstillfällena mådde hundarna som fick belöningsträning bättre. Det psykologiska testet visade att de hundarna var mer optimistiska.

– Resultaten visar tydligt att bestraffningsbaserad hundträning leder till ökad stress och försämrar hundarnas välbefinnande på lång sikt, säger Per Jensen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.