Besök Vasamuseet på distans

Uppdaterad
Publicerad

Vasamuseet har likt många andra museer stängt på grund av rådande smittläge. Däremot fortgår forskningsverksamheten och med hjälp av 3D-teknik går det att besöka museet på distans.

Vasamuseet har sedan 20 mars pausat sin besöksverksamhet. Detta efter att Centralmuseets samarbetsråd rekommenderat att museer i områden med hög smittrisk håller stängt.

Men förra året fick SVT och Mediabruket gå ombord på skeppet för att spela in en tredimensionell film i 360 grader. Därmed är det möjligt att besöka skeppet trots museets nedstängning.

Coronaviruset och kulturen

Kapten Jonssons sista resa

I filmen får vi ta del av den svenska 1600-talsbragd som Vasaskeppet en gång var. Vi får också höra om kapten Jonsson och hur han sjönk tillsammans med skeppet.

Se filmen om skeppet som skulle få en ödesdiger start på sin historia här.

Det finns även en engelsk version, se den här.

Forskningsverksamheten fortsätter 

Fred Hocker, som är forskningsledare på Vasamuseet, menar att de vill minimera smittspridningen och därför stannar hemma och forskar. Forskningsverksamheten har detta till trots kunnat fortsätta nästan som vanligt.

– Vi kanske till och med ökar vår produktivitet, säger han och syftar på att de nu sparar in tid då de slipper pendla till och från jobbet.

Å andra sidan försvinner möjligheten att vara en del av en forskningsmiljö där man kan bolla idéer, vilket Fred Hocker menar är en viktig del av forskningsarbetet.

Gästforskare påverkas så klart, då de inte kan besöka museet just nu. Men tack vare en mångårig dokumentation, där bilder och information om museiobjekten sparats digitalt, kan vem som helst ta del av dem där ändå.

Ett riktigt stort forskningsprojektet som pågår just nu är ett där 5500 fragment av textilier av olika slag studeras.

– Det är som ett jättestort pussel att pussla ihop dräkter, och det är mer eller mindre ett unikt material i världen som finns på Vasamuseet, säger Fredrik Svanberg som är chef för Kulturarvsenheten på Statens maritima och transporthistoriska museer.

Vasaskeppet i tid och otid

Det är snart 400 år sedan Vasaskeppet sjösattes och skeppet har minst sagt haft en skakig färd.  

Skeppets historia innehåller både högmod och magplask. 

I hundratals år var skeppets hemligheter endast förbehållna havsbottnen, innan skeppet slutligen hittade tillbaka till ytan 1961. 

Sommaren 2000 upptäcktes gula och vita fläckar bestående av bland annat svavel på skeppet. 

Till allt detta skrivs nu alltså också coronakrisen in i skeppets och museets historia. 

Källa: Vasamuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet