Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Träffa eleverna som gick sitt första gymnasieår utan betyg. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Betygfria skolor – Danmark först ut med skolexperiment

Uppdaterad
Publicerad

Skolstressen ledde till ångest och ätstörningar bland eleverna på Øregårds gymnasium i Köpenhamn. Men ett nytt experiment vände trenden.

I ett pilotprojekt 2019 som syftade till att förbättra elevernas psykiska hälsa testade Øregård gymnasium i Danmark att ta bort betyg. I stället fick eleverna löpande utvärderingar kring sina kunskaper.

Konceptet visade sig vara så framgångsrik att nu inga elever ges betyg under sina första tre månader på gymnasiet.

– Eleverna mådde mycket bättre. Dessutom presterade elevkullen i pilotprojektet väldigt bra på slutprovet i årskurs tre, säger läraren Peter Brøndum som var ansvarig för projektet.

Anledningen till att perioden utan betyg kortades från ett år till tre månader beror enligt lärarna att återkopplingen krävde för mycket tid.

Kräver resurser

Situationen i Danmark gällande elever som upplever ohälsosam stress kopplat till skolan liknar den i Sverige. Det menar Niels Ulrik Sørensen som är ungdomsforskare i Danmark. En skola utan betyg har han svårt att föreställa sig. Däremot kan en reducerad betygskala vara både genomförbart och ge positiv effekt på elevernas hälsa.

– Vi har haft betyg så länge att eleverna i dag identifierar sig med det. Att ersätta betyget med exempelvis återkoppling och diskussion skulle kräva stora resurser i skolan, säger han och fortsätter:

– Nyligen har reformkommissionen lagt ett förslag om att ta bort den högsta nivån i betygsskalan. Det skulle kunna minska stressen som är kopplad till prestation.

Se mer om skolforskning i Det svenska skolexperimentet i Vetenskapens värld på måndag den 22 maj kl 20:00 i SVT2 eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.