Här sätter den lilla vaxmotten gladeligen i sig en bit plast. Foto: Federica Bertocchini, Paolo Bombelli, and Chris Howe

Biodlarnas plåga – framtidens miljöhjälte?

Uppdaterad
Publicerad

Larver av fjärilsarten större vaxmott är en plåga för biodlare, eftersom larverna gnager gångar i vax och trävirke och kan orsaka stora skador på bikupor. Men de små skadedjuren äter inte bara trä och vax, utan även plast.

Den spanska biodlaren Federica Bertocchini slogs av detta sedan hon hade lagt larverna i en plastpåse, rapporterar CNN.

Detta gav Bertocchini, som även råkar vara forskare i biomedicin, idén till ett forskningsprojekt där hon tillsammans med två kollegor studerade hur bra larverna är på att äta plast.

”Så fort vi såg hålen så reagerade vi likadant: Vi måste undersöka detta”, skriver hon i ett mejl till The Washington Post.

Och det verkar som att larverna kemiskt kan bryta ned svårförstörda polyeten-plaster bättre än någon annan känd metod, enligt deras studie.

Mikroplaster från bland annat plastpåsar är ett enormt miljöproblem och kan ta hundratals år att brytas ned i naturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.