Vi ser på mat med nya ögon – och kunskapen och intresset ökar för functional food, mat som gynnar hälsan.
-Vi är ofta väldigt inriktade på smak och vill äta det som är sött, gott och bekvämt och då har finprocessade, raffinerade produkter kommit upp på listan, säger Elin Östman, docent i industriell näringslära vid Functional Food Science Center, Lund universitet.
I en studie har Lundaforskarna sett att råg, som användes mer förr, har speciella egenskaper och är överlägsen vete för glukosreglering, och detta är bra både för friska och diabetiker.
-Råg ger bättre mättnad och blodsockret svänger inte heller så mycket mellan måltiderna, säger Elin Östman.
Råg finns av många slag och blandningar i butikerna, men det är just fullkornet som optimerar hälsofördelarna. I gröt och bröd ger det förutom bra mättnad även nyttiga fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Nyttiga blåbär
I en annan ny studie visar Lundaforskarna att blåbär, som man redan vet är nyttiga på många sätt, blir särskilt nyttiga ihop med lacto- och bifidobakterier i tarmen.
Forskarna testade olika dieter med blåbärsskal, rågkli och havrekli, med eller utan blandning av dessa bakterier. Mest slående var att blåbären i sig gav så bra effekt, och att deras skyddande effekt förstärktes i kombinationen.
Inflammationsframkallande ämnen kommer inte i kontakt med tarmslemhinnan och blåbären kan då hjälpa till att lindra och skydda mot tarminfektioner, ulcerös kolik och tjocktarmscancer, menar forskarna.
-Man ser väldigt tidigt redan på små barn att bakteriefloran i tarmen betyder mycket, till exempel för utveckling av allergier, säger Siv Ahrné, professor i livsmedelshygien vid Lunds universitet.
Ren mat men fort
Functional food-avdelningarna växer i butikerna. Många är intresserade och vill ha mer sådan mat och kunskap.
-Man vill ha ren och äkta mat, men samtidigt vill man sätta middagen på bordet under tio minuter. Jag tror att man börjar förstå mer och mer vilken betydelse kosten har ur ett hälsoperspektiv och att vi kan göra mycket för vår hälsa med livsmedel och matvanor, både för att förebygga och lindra sjukdomar, säger Elin Östman.
TT
Blåbär – globalt hälsobär
* Livsmedel och kost har betydelse för rubbningar som har med ämnesomsättningen att göra, som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och åldersdiabetes.
* Även inflammatoriska sjukdomar, autoimmuna sjukdomar och allergier kan enligt forskarna förebyggas och lindras genom bättre kostval.
* Om blåbär äts tillsammans med probiotika, bakterier med dokumenterad hälsoeffekt, får tarmcellerna viktig energi och immunförsvaret påverkas positivt.
* Forskningen om blåbär har internationell betydelse eftersom blåbär är en global växt som finns i stora delar av världen.
* Frukter och bär med mörkt fruktkött är särskilt intressanta som hälsosamma livsmedel enligt forskarna.
Källa: Functional Food Science Center, Lunds universitet