Spela klippet för att se hur bläckfiskarna skiftar färg. Foto: Sylvia Medeiros, Federal University of Rio Grande do Norte

Bläckfiskar ändrar färg när de sover – tyder på att de drömmer

Publicerad

Forskare har identifierat två olika sömnfaser hos bläckfiskar. Under den lugna fasen ligger bläckfiskarna stilla med slutna ögon, medan de under den aktiva fasen både rör sig och ändrar färg. Det är möjligt att den aktiva fasen är drömsömn.

Däggdjur och bläckfiskar har evolutionsmässigt utvecklats mycket olika. En ny studie kan visa att deras sömncykler liknar varandras. 

Brasilianska forskare gjorde videoinspelningar av fyra bläckfiskar av arten Octopus insularis. I inspelningarna kunde två olika sömntillstånd identifieras – en lugn sömnfas och en aktiv. 

Likt människors sömn

Under den lugna sömnfasen, som är snarlik människors djupsömn, låg bläckfiskarna stilla i sina burar med färglös hud och slutna ögon. Under den aktiva fasen hände det något med bläckfiskarna. 

Deras hud skiftade i både färg och textur och deras ögon tycktes även röra på sig, likt hur människors ögon rör sig under REM-sömn eller drömsömn som det också kallas. 

– En bläckfiskhjärna ser inte alls ut som en hjärna hos ett ryggradsdjur. När man jämför de olika hjärnornas komponenter kan man dock se att de är väldigt lika, trots att de är uppbyggda på helt olika sätt, förklarar Dan E. Nilsson, som är professor i funktionell zoologi vid Lunds universitet och har läst studien.

Drömsömn tecken på intelligens

Det är möjligt att bläckfiskarna upplever något likt drömmar under den aktiva sömnfasen, enligt studien.

– Drömsömn är speciellt och har nog att göra med mer avancerad intelligens. För vidare forskning vore det intressant att titta på exakt vad det är som händer i bläckfiskhjärnan, säger Dan E. Nilsson.

Spela klippet för att se hur bläckfiskarna skiftar färg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.