Blind kvinna från USA. Foto: AP Photo/Stephan Savoia

Blinda ser med hörseln

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av olika ljud kan blinda aktivera den del av hjärnan som tolkar synintryck, enligt ny studie. Det här gör det möjligt för blinda att ”se” en annan människas kroppshållning för första gången.

Människor som föds blinda lär sig tidigt att läsa och uppfatta detaljerade former med hjälp av känseln och kan uppfatta avstånd i sin omgivning genom att lyssna.

Något som är svårare för blinda människor däremot, är att uppfatta andra människors kroppshållning utan beröring – om de sitter, står, hukar sig eller sträcker fram sina armar i glädje. Vilket kan säga mycket om den situation man befinner sig i.    

De blinda kan se

Men israeliska forskare har nu för första gången lyckats lära blinda att uppfatta mänskliga konturer utan att använda känseln. De blinda har använt hörseln för att aktivera exakt samma område i hjärnan som tolkar det ögat ser. 

Jan Ygge som forskar på ögonsjukdomar vid Karolinska Institutet tycker att studien är mycket spännande och intressant:

– Nu har man visat det vi länge misstänkt, att sinnesorgan verkligen kan ersätta varandra, nu har vi ett tydligt bevis på att det går. Att blinda till och med kan börja se olika hållningar hos andra människor, säger Jan Ygge som är professor i oftalmologi.

Algoritmer och musikskalor

De israeliska forskarna utgick ifrån ett dataprogram med algoritmer som översätter bilder till olika ljud. Sedan lät de en grupp människor som varit blinda från födseln att träna på att känna igen olika former kopplade till ett viss ljud.

Till en början lärde sig de blinda urskilja raka linjer och punkter – men efter drygt 70 timmars träning per person kunde de urskilja mänsklig form och till och med uppfatta olika kroppshållningar.

Olika sinnen – samma resultat

Forskarna undersökte därefter hjärnaktiviteten hos de blinda när de fick höra ljudet av en viss kroppshållning och jämförde det med normalt seende personers hjärnaktivitet när de fick se samma kroppshållning.

Hos både blinda och seende aktiverades just det område i hjärnans syncentrum som man vet sedan tidigare är kopplat till mänsklig kroppsform.

Forskarna bakom studien menar att detta också visar att hjärnan inte är inriktad på att strikt tolka ett sinne i taget, utan har förmåga att överlappa sinnesfunktionerna.

Detta är ytterligare forskning som pekar mot att exempelvis träning av minnet genom sinnesintryck kan bli ett sätt att förbättra hörseln, vilket SVT Vetenskap tidigare rapporterat om.

Vit käpp mot kameraglasögon

Resultaten från den nya studien kan också komma till praktiskt användning. Kameraförsedda glasögon med ett chip som omvandlar bild till ljud skulle kunna kopplas till en hörsnäcka.

Om en annan människa sträcker ut sina armar eller brister ut i ett leende, skickas då en viss ljudinpuls som kan tolkas i hjärnans syncentrum.

Med en sån apparat skulle blinda kunna se med hörseln enligt ögonforskare Jan Ygge:

– Jag tror inte att man kan få väldigt detaljerade bilder, men man skulle slippa den vita käppen.

Det är inte säkert att människor som förlorat synen senare i livet har samma aktivering i hjärnan som de blinda som undersökts i den nya studien, eftersom detta ännu inte studerats.

Men personer som varit blinda från födseln kan troligen slippa den vita käppen inom fem till tio år enligt Jan Ygge.

Studien “Visual Cortex Extrastriate Body-Selective Area Activation in Congenitally Blind People ‘‘Seeing’’ by Using Sounds” publiceras i tidskriften Current biology.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.