”Superblodmånen” ses här vid St Nikolas-kyrkan i tjeckiska huvudstaden Prag. Foto: TT/AFP

Blodmånens ruggiga myter genom historien

Uppdaterad
Publicerad

Vad sträcker du dig efter när du får syn på ”blodmånen” högt däruppe på himlen? För många blir svaret en kamera, men hade du varit, säg, en inka så hade det snarare varit ett spjut – för att jaga bort jaguaren som slukar månen, förstås.

Här är några av de historiska myter som har omgärdat det rödaktiga fenomenet.

Nej, det är inte alltid så lätt att få sig sin dos ”blodmåne”. Isande minusgrader och moln har gjort natten sur för måndiggare, konstaterar The Guardian.

Några som nog skulle ha imponerats föga av nattens vedermödor är inkafolket, som runt 1400-talet styrde i dagens Peru.

– Inkafolket såg inte alls månförmörkelser som något bra, konstaterar forskaren David Dearborn i en intervju med National Geographic.

Han överdriver inte. Månförmörkelser ska ha förklarats med att en jaguar slukade månen, vars blod ska ha orsakat den röda färgen. För att skrämma bort rovdjuret ska inkafolket ha hytt med sina spjut mot himlen och fört oväsen – av rädsla för att jaguaren sett månen som astronomisk aptitretare och nu tagit sikte på jorden.

Vikariekung fick ta smällen

De antika mesopotamierna trodde å sin sida att förmörkelser berodde på att sju demoner angrep månen, vilket sågs som ett angrepp också mot jorden och i förlängningen mot deras kung.

Lösningen var en vikarierande kung som kunde ta smällen.

– I allmänhet så var personen som utropades till kung någon umbärlig, säger Edward C. Krupp, forskare vid Griffith-observatoriet i Los Angeles.

När förmörkelsen sedan var över kunde den vanliga kungen återta sin post. Exakt vad som blev av ställföreträdaren är inte säkert men förmodligen involverade det snarare dödligt gift än en fet fallskärm, enligt Krupp.

Columbus lurade arawaker

Det finns också exempel på hur olika personer försökt slå mynt av vidskepelsen. Utforskaren Christofer Columbus ska 1503 ha landstigit i dagens Jamaica, enligt brittiske astronomen Duncan Steel.

Där ska han och hans män ha snyltat på lokalbefolkningen tills de efter ett halvår tröttnade på de objudna gästerna. Spanjorerna ska ha svarat med en massaker.

Columbus ska med sin kunskap om astronomi ha lurat hövdingen att Gud var vred och att månen nu skulle förmörkas och bli röd. När månen mycket riktigt förmörkades kom arawak-folket med ny mat och bad om nåd. Mycket riktigt återvände förstås månen – något Columbus förstås tog äran för.

Modern undergångsmyt

Det här är bara några exempel på alla myter som inte heller är unika för civilisationer bakåt i tiden. Boken ”Fyra blodmånar” från 2013 väckte nytt liv i omen-oron.

I boken för kristne predikanten John Hagee fram teorin att fyra förmörkelser mellan 2014 och 2015 förutspår jordens undergång, enligt The Washington Post.

Hagees teori har inte vunnit något vidare erkännande, och amerikanska Nasa har påpekat att den typen av förmörkelser inte är ovanliga. Av allt att döma kan du alltså följa blodmånens bana, utan oro för vare sig apokalyps eller rymdjaguarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.