Bröstsmärta är en av de vanligaste orsakerna till att människor söker vård akut, och en stor belastning för sjukvården.
– Problemet är att bröstsmärta kan vara ett symptom på hjärtinfarkt men ofta är tecken på helt godartade tillstånd, säger Martin Holzmann, hjärtläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.
För att vara säker på att patienten inte lider av en hjärtinfarkt läggs många in på sjukhuset för observation. Vårdens riktlinjer rekommenderar nämligen att man tar flera blodprover med några timmars mellanrum som analyseras innan patienten kan skickas hem.
– Runt 85 procent av alla patienter som läggs in visar sig sedan inte ha hjärtinfarkt. Det här tar resurser från sjukvården, säger Martin Holzmann.
Han är en av forskarna bakom en ny studie som han hoppas ska göra vården av patienter med bröstsmärta säkrare och dessutom minska trycket både på sjukhussängar och akutmottagningarna då färre patienter behöver läggas in.
Ett enda blodprov räcker
Nära 9.000 patienter som uppsökte Karolinska universitetssjukhusets akutmottagning för bröstsmärtor ingick i studien. Forskarna har med hjälp av nya, mer känsliga analysmetoder undersökt nivåerna av troponin i patienternas blodprov. Troponin är ett ämne som utsöndras från hjärtmuskeln om den är skadad och finns normalt sett inte i blodet.
Resultatet visar att de patienter som hade omätbara nivåer av troponin i blodet, och vars EKG såg normalt ut, löpte minimal risk att drabbas av hjärtinfarkt inom 30 dagar.
– Det räcker att ta ett enda blodprov, säger Martin Holzmann.
– Om troponinet inte är mätbart i blodet och EKG:t ser normalt ut så kan patienten gå hem, säger han.
Många inläggningar kan förhindras
Studien, som presenteras på en stor amerikansk hjärtkongress i helgen, är inte den första som visar på sambandet mellan omätbara nivåer av troponin i blodet och en minimal risk för hjärtattack. Det här är dock den första stora studien som gjorts och där både patienter som skrevs ut från akuten eller lades in för observation ingått.
Martin Holzmann hoppas att fynden kommer få stora effekter för hjärt- och akutsjukvården i Sverige och internationellt.
– Vår metod kan förebygga mellan 20 och 25 procent av alla inläggningar på sjukhus för bröstsmärta. Varje år skulle sex till sju tusen inläggningar kunna förhindras bara i Sverige, säger han.
– Istället för att lägga in friska människor kan vi frigöra sjukhussängar för gamla och sjuka. Vi tror också att vi kommer kunna minska väntetiderna på akutmottagningarna, säger Martin Holzmann.