-Resultaten från vår studie kan hjälpa oss att göra en realistisk bedömning av en kvinnas reproduktiva status många år innan hon når klimakteriet, säger den iranska läkaren och forskaren Ramezani Tehrani.
Hon har presenterat resultat, från en studie bland 266 kvinnor mellan 20 och 49 år, på den pågående fertilitetskonferensen ESHRE i Rom.
Syftet var att ta reda på om halten av så kallat anti-mülleriskt hormon (AMH) kan användas som markör för äggstockarnas status – ett slags fruktsamhetsmått med andra ord.
Och det gick utmärkt, enligt resultaten. Enligt forskarnas beräkningsmodell kan en kvinna redan i 20-årsåldern ta reda på om hon löper risk att hamna i klimakteriet tidigt, före 45 års ålder, eller inte.
Fler studier krävs
Det ska sägas att det behövs fler studier innan slutsatsen kan betraktas som helt sann. Det var bara 63 av kvinnorna i studien som hann uppnå klimakteriet under de nio år som studien pågick, och bara tre av dem var då under 45 år, så underlaget är litet.
Mätningar av AMH görs redan rutinmässigt vid fertilitetsutredningar när par har svårt att få barn.
-Vi brukar använda det på äldre kvinnor som ett sätt att ge råd om provrörsbefruktning kan göra nytta eller inte. Ligger värdet under en viss gräns så vet vi att chansen att stimulera fram ägg är så liten att vi sannolikt inte gör bättre nytta än naturen, säger Margareta Wood, specialistläkare vid Fertilitetscentrum i Göteborg.
AMH säger inte allt
AMH hjälper till att styra äggblåsornas utveckling. Hormonet säger dock ingenting om exempelvis kvaliteten på äggen. Den iranska studien ska inte tolkas som att kvinnor kan testa sig för att få besked om hur länge de kan vänta med att skaffa barn, tycker Margareta Wood.
-Det vore olyckligt om det kom ut en sådan förhoppning om att man kan styra det själv, för ju tidigare man kan planera sitt barnafödande desto bättre. Ju tidigare man får barn desto större chans att få friska barn – AMH eller ej.
TT
Allt äldre mammor
• Klimakteriet eller övergångsåldern kallas den tid då kvinnans ägglossning upphör. Därmed uteblir menstruationerna och förmågan att få barn. Genomsnittsåldern för sista mens (menopaus) ligger kring 52 år.
• Kvinnors fruktsamhet avtar successivt från 30-årsåldern hos de flesta, och den avtar kraftigare från 35-årsåldern.
• I dag är kvinnor i Sverige i genomsnitt 28,4 år när de får sitt första barn. Det kan jämföras med snittåldern på 23,8 år i början av 1970-talet.
TT