Bolsonaros skövlingspolitik kan slå tillbaka mot honom själv – i form av torka och regnbrist

Uppdaterad
Publicerad

Amazonas är världens största källa till sötvatten och regnskogen är avgörande för att förse Sydamerika med regn. Ökad avskogning kan skapa regnbrist i Brasilien och förstöra Bolsonaros planer på mer jordbruksmark.

Avskogningen har förändrat nederbörden i Brasilien, med en försenad regnsäsong och en förlängd torrsäsong. 2015 drabbades både Amazonas djungel och miljonstaden Sao Paolo av allvarlig och långvarig torka.

Brasilien som är en av världens största jordbruksnationer kan drabbas hårt av förändringarna. I själva verket kan Bolsonaros politik, som skövlar tropisk regnskog i en takt av två Manhattan varje vecka, i förlängningen slå tillbaka på honom själv. Inget regn, ingen skörd.

En gigantisk fuktpump

Amazonas har i flera artiklar kallats för världens lungor, men man måste också kalla de tropiska skogarna för världens regnskapare. 

För Amazonas fungerar som en gigantisk fuktpump i atmosfären; den återvinner nederbörd, ger fukt till atmosfären och bidrar med regn till omkringliggande områden.

Man har uppskattat att Amazonas “fuktpump” producerar runt 10 000 kubikkilometer vattenånga varje år och ungefär en tredjedel transporteras till de södra delarna i Sydamerika. Se i videoklippet ovan hur regn och vattenånga sprids med hjälp av regnskogarna runtom i världen.

Risk för jordbruket

Forskaren Lan Wang-Erlandsson på Stockholm Resilience Centre analyserar vattenflöden i atmosfären, bland annat i Amazonas.

— Att skövla mer regnskog kan vara ett no-win-scenario för Bolsonaro. Jordbruket ökar inte totalt sett på grund av minskat regn.

Forskare varnar för att storskalig avskogning i någon av de tre stora tropiska skogszonerna i världen; särskilt i Amazonas – kan störa den globala vattencykeln tillräckligt för att utgöra en betydande risk för jordbruket i Brasilien och Sydamerika, men även i USA, och så långt bort som i Indien och Kina.

— När Bolsonaro säger att avskogningen är en inre angelägenhet för Brasilien har han helt fel. Amazonas regnskog har stor betydelse för hela mänskligheten.

Bevarad skog gynnar fattiga

Forskare manar världssamfundet att bevara och återställa de tropiska skogarna och de globala vattencykler som de reglerar. Det skulle hjälpa dem som hotas mest av klimatförändringarna: fattiga människor på landsbygden i utvecklingsländerna. De skulle få en mer stabil vattenförsörjning för sitt jordbruk, drabbas av färre värmeböljor och kunna dra nytta av alla andra fördelar som skogen ger.

Läs mer om World Resources Institutes forskning här.

FAKTA – SÅ SKAPAR SKOGARNA REGN

Skogar spelar en viktig roll i att forma klimatet genom att driva rörelser av luft, vatten och värme.

Intakta skogar är viktiga för att kunna transportera fukt över stora områden. Skogarna skapar vädersystem med lågt tryck som genererar regn och ihållande vindar som kan transportera fuktig luft från havet djupt in på kontinenterna.

Se i videoklippet ovan hur det ser ut som floder av vattenånga som böljar fram i atmosfären.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.