Foto: TT Bild

Började människans tidsålder 1964?

Uppdaterad
Publicerad

Alla som är födda 1964 kan sträcka lite extra på sig en dag som denna. Det kan vara så att ni föddes precis när människans tidsålder, antropocen, tog sin början.

Vi människor har haft en fundamental påverkan på planeten jorden. Men när gjorde människan sitt första avtryck i de geologiska tidslagren?

Frågan har resulterat i en intensiv debatt den senaste tiden. För rent formellt befinner vi oss fortfarande i holocen, det vill säga den geologiska epok som tog sin början vid istidens slut för cirka 11 500 år sedan.

Förslagen har varit många ända sedan begreppet för denna tidsålder — antropocen — lanserades på 1980-talet.

50 miljoner döda

En del tycker 1750, då världsbefolkningen började öka i en mycket snabbare takt än tidigare. Andra har pekat på industrialiseringens betydelse.

Forskare vid University College London föreslår nu två helt andra årtal: 1610 eller 1964.

Utgångspunkten för det första årtalet är upptäckten av Amerika och den enorma betydelse den hade för vår planet. Men det var först flera år senare som denna upptäckt gjorde avtryck i de geologiska tidslagren.

Koloniseringen resulterade bland annat i att 50 miljoner människor dog av sjukdomar. De flesta av dessa olyckliga själar var bönder, vars odlade områden snart åter täcktes av skog, något som i sin tur resulterade i att atmosfärens koldioxidhalt sjönk.

Exakt tidsmarkör

Denna minskning var som störst år 1610, vilket syns tydligt i polernas isar, skriver de i tidskriften Nature.

– Det ger oss en exakt markör för antropocen, säger Simon Lewis, en av forskarna bakom studien, till BBC.

Det andra årtalet, 1964, har inte att göra med Beatles första världsturné utan med att kärnvapenproverna ovan jord minskade i antal, något som också syns tydligt i mätningarna.

Nästa år får vi veta vilket, om något, av alla dessa årtal det blir. Då presenterar nämligen ”Anthropocene Working Group” sitt förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.