Bråttom att upptäcka hudcancer

Uppdaterad
Publicerad

Hudcancer är en av de cancerformer som ökar allra mest, varje år dör cirka 500 personer i sjukdomen. Men i stort sett alla som drabbas skulle kunna botas om de upptäcktes i tid.

-All hudcancer kan botas, det hänger bara på att den upptäcks tidigt. Teoretiskt är det 450-500 liv per år som skulle kunna räddas. Och mycket handlar om att få in patienter i tid, säger John Paoli specialistläkare hudkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Enligt John Paoli ligger mycket av arbetet hos patienterna själva. Att lära sig känna igen sina hudfläckar och upptäcka om de ändrar färg och form. Men det är också en resursfråga.

-På Sahlgrenska har man dragit ner fem miljoner på hudsjukvården senaste året. Det är kortsiktigt tänkt med tanke på hur viktigt det är att upptäcka hudcancer i tid.

Stort intresse för undersökningar

I dag den 10 maj är det Melanoma Monday, eller prickdagen på svenska. Det innebär att flera hudmottagningar runt om i landet erbjuder undersökning av hudprickar utan remiss. Och många är intresserade.

-Intresset är stort – för stort. Vi har ett begränsat antal tider och de som inte får tid får hänvisas till primärvården, säger John Paoli.

Även på Karolinska universitetssjukhuset i Solna är intresset stort.

-Tiderna tar slut väldigt snabbt, första eller andra dagen som vi annonserar, säger Margareta Frohm Nilsson, överläkare.

Anna Svensson

Fakta: Hudcancer

Varje år drabbas över 40.000 svenskar av någon form av hudcancer.

500 personer dör varje år till följd av sjukdomen.

Basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom är tre olika typer av hudtumörer.

Malignt melanom är den form som är mest känd till namnet. Malignt melanom förekommer i alla åldrar, men är mycket sällsynt hos barn.

Genomsnittsåldern när diagnosen Malignt melanom ställs är för både kvinnor och män omkring 55 år.

En ny undersökning, bland 2.000 personer

som Strålskyddsmyndigheten gjort, visar att 80 procent känner till riskerna med att sola, men att många ändå bränner sig för mycket.

Källa: Strålskyddsmyndigheten och Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.