Foto: Flickr.com/Darwin Bell

Brist på solljus påverkar män och kvinnor olika

Uppdaterad
Publicerad

Korta vinterdagar och bristen på solljus gör att humöret blir sämre än vanligt. Kanske än värre om du är kvinna. Det menar forskare som nu presenterar en ny studie där brist på solljus är kopplat till aggressivitet.

Amerikanska forskare har upptäckt att melatonin, ett hormon som styr dygnsrytm och som är starkt kopplat till solljus, kan vara kopplat till aggressivitet hos kvinnor. Sambandet, som upptäcktes när forskarna studerade hamstrar, visades enbart hos honor, och forskarna menar att resultatet även skulle kunna ge en hint om hur hormonreglering och aggressivitet regleras hos människor.

Den indirekta kopplingen mellan bristen på solljus och aggressivitet menar forskarna skulle kunna förklaras ur ett evolutionärt perspektiv då vinterhalvåret var en period med få resurser och ett aggressivt beteende blev då nödvändigt för att kunna slåss för den sista maten.

– Den här forskningen ökar vår förståelse om hormoner och socialt beteende inom ett område som för närvarande domineras av diskussioner om testosteron och hur det reglerar aggression hos män, skriver författaren bakom studien i ett pressmeddelande till tidskriften.

Styrs via binjurarna

Vid tidigare försök har forskarna visat att hamstrar som inte exponeras för solljus hade minskade nivåer av testosteron. Däremot så visade hamstrarna ändå aggressivitet när de utsattes för hotfulla situationer. Det ledde forskarna till att vilja undersöka mekanismerna i mer detalj.

I den aktuella studien kunde forskarna nu visa att en hormonreglering, annan än den testosteronproduktion som sker i könskörtlarna, kan ha betydelse för aggressivitet.

Det visade sig att hos honhamstrarna påverkade melatonin binjurarna att frisätta ett hormon som kallas DHEA som tidigare visats påverka däggdjur och fåglar till att uppvisa mer aggressivt beteende.

Fler studier krävs

Men att direkt överföra studiens resultat till hur aggressivitet regleras hos oss människor är svårt. Det menar Christian Benedict som är neuroforskare vid Uppsala universitet. Däremot menar han att studien är intressant eftersom de visar på hur förändringar som sker vid brist på solljus kan påverka vårt välmående men han är ändå försiktig med att dra några slutsatser.

– Det är inte så att man kan säga att alla kvinnor har en förklaring till varför de skulle vara mer irriterade under vinterhalvåret och män skuttar omkring lyckliga och glada trots att det är mörkt ute. Det är svårt att dra sådana slutsatser men ändå är det ett experiment som visar att de förändringar som sker vid en ändring av ljusexponering kan göra något med ditt välmående. Men för oss människor tror jag att aggressivitet och nedstämdhet kan ha flera olika förklaringsmönster hos människor, inte enbart melatonin, säger Christian Benedict, neuroforskare på Uppsala universitet

Rendon NM, Rudolph LM, Sengelaub DR, Demas GE. 2015 ”The agonistic adrenal: melatonin elicits female aggression

via regulation of adrenal androgens”. Proc. R. Soc. B 282: 20 152 080.

http://dx.doi.org/10.1098/rspb.2015.2080

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.