Foto: Flickr.com/Darwin Bell

Brist på solljus påverkar män och kvinnor olika

Uppdaterad
Publicerad

Korta vinterdagar och bristen på solljus gör att humöret blir sämre än vanligt. Kanske än värre om du är kvinna. Det menar forskare som nu presenterar en ny studie där brist på solljus är kopplat till aggressivitet.

Amerikanska forskare har upptäckt att melatonin, ett hormon somstyr dygnsrytm och som är starkt kopplat till solljus, kan varakopplat till aggressivitet hos kvinnor. Sambandet, som upptäcktesnär forskarna studerade hamstrar, visades enbart hos honor, ochforskarna menar att resultatet även skulle kunna ge en hint om hurhormonreglering och aggressivitet regleras hos människor.

Denindirekta kopplingen mellan bristen på solljus och aggressivitetmenar forskarna skulle kunna förklaras ur ett evolutionärtperspektiv då vinterhalvåret var en period med få resurser och ettaggressivt beteende blev då nödvändigt för att kunna slåss för densista maten.

– Den här forskningen ökar vår förståelse om hormoneroch socialt beteende inom ett område som för närvarande dominerasav diskussioner om testosteron och hur det reglerar aggression hosmän, skriver författaren bakom studien i ett pressmeddelande tilltidskriften.

Styrs via binjurarna

Vid tidigare försök har forskarnavisat att hamstrar som inte exponeras för solljus hade minskadenivåer av testosteron. Däremot så visade hamstrarna ändåaggressivitet när de utsattes för hotfulla situationer. Det leddeforskarna till att vilja undersöka mekanismerna i mer detalj.

I denaktuella studien kunde forskarna nu visa att en hormonreglering,annan än den testosteronproduktion som sker i könskörtlarna, kan habetydelse för aggressivitet.

Det visade sig att hos honhamstrarnapåverkade melatonin binjurarna att frisätta ett hormon som kallasDHEA som tidigare visats påverka däggdjur och fåglar till attuppvisa mer aggressivt beteende.

Fler studier krävs

Men att direktöverföra studiens resultat till hur aggressivitet regleras hos ossmänniskor är svårt. Det menar Christian Benedict som ärneuroforskare vid Uppsala universitet. Däremot menar han attstudien är intressant eftersom de visar på hur förändringar somsker vid brist på solljus kan påverka vårt välmående men han ärändå försiktig med att dra några slutsatser.

– Det är inte så attman kan säga att alla kvinnor har en förklaring till varför deskulle vara mer irriterade under vinterhalvåret och män skuttaromkring lyckliga och glada trots att det är mörkt ute. Det är svårtatt dra sådana slutsatser men ändå är det ett experiment som visaratt de förändringar som sker vid en ändring av ljusexponering kangöra något med ditt välmående. Men för oss människor tror jag attaggressivitet och nedstämdhet kan ha flera olika förklaringsmönsterhos människor, inte enbart melatonin, säger Christian Benedict,neuroforskare på Uppsala universitet

Referens

Rendon NM, Rudolph LM, Sengelaub DR, Demas GE. 2015 ”The agonistic adrenal: melatonin elicits female aggression

via regulation of adrenal androgens”. Proc. R. Soc. B 282: 20 152 080.

http://dx.doi.org/10.1098/rspb.2015.2080

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.