Svår stress eller sorg kan ändra formen på hjärtmuskeln så att den liknar en japansk bläckfiskfälla (takotsubo). Ett sådant hjärta kan ses på bilden till höger. Foto: Fredrik Sandberg/TT & Christian Templin/University Hospital Zurich

Brusten hjärna ger brustet hjärta

Uppdaterad
Publicerad

Att sorg eller stark stress kan leda till att hjärtat brister och för tidig död har varit känt länge. Nu har forskare upptäckt en trolig förklaring. Stressen hindrar hjärnans olika delar från att kommunicera med varandra.

Ett brustet hjärta är inte bara en känsla vi kan uppleva vid hjärtesorg. Det är också ett medicinskt tillstånd där hjärtmuskeln ändrar form och börjar likna en japansk bläckfiskfälla, varifrån tillståndet har fått sitt namn, Takotsubo. Man tror att orsaken är kraftig stress eller trauma. Symptomen liknar dem vid vanlig hjärtinfarkt och dödligheten är ungefär lika hög. Exakt hur stress kan påverka hjärtmuskeln har hittills varit okänt.

Förändringar hittades i hjärnan

När forskare vid University Hospital Zürich skannade hjärnan hos patienter med diagnosen “brustet hjärta” visade resultaten att de hade en kraftigt försämrad kommunikation mellan olika hjärndelar. Främst brast kommunikationen mellan de delar av hjärnan som är ansvariga för att hantera känslor och kontrollera andningen och hjärtrytmen. Forskarna menar att det stärker hypotesen att tillståndet beror på problem i kommunikationen mellan hjärna och hjärta.

– Jag ser det här som oerhört spännande resultat. Vi har tidigare sett att det främst är lite mer inåtvända personer som drabbas av det här och i studien upptäckte man brister i kommunikationen i hjärnan mellan just de delar som styr känslor och personligheten, säger Elmir Omerovic, professor i kardiologi vid Göteborgs universitet.

Mer forskning behövs

Men han menar ändå att det behövs mer forskning för att till hundra procent slå fast att det är förändringar i hjärnan som är orsaken till det deformerade hjärtat.

– Ofta har drabbade lidit av stress en längre tid och så kanske det händer något dramatiskt som får det att rinna över. Det hade varit intressant att följa försökspersonernas livssituation längre tillbaka. Det vore bra om man kunde fastslå att förändringarna i hjärnan sker innan hjärtförändringarna.

Läker av sig själv

Om upptäckten kan leda till nya behandlingar är än så länge osäkert. En hypotes är att hjärtat deformeras som kroppens eget skydd så att det inte ska duka under av pressen. 

– I så fall är det bäst att inte försöka behandla tillståndet mer än att bekämpa själva stressen, säger Elmir Omerovic.

Studien publicerades i European Heart Journal.

Detta är takotsubo

Takotsubo uppvisar samma symptom som vid akut hjärtinfarkt, men utan kranskärlsförändringar. Namnet kommer av att hjärtats vänsterkammare tar formen av en japansk bläckfiskfälla. 1-2 procent av alla hjärtinfarkter beräknas vara takotsubo.

Tillståndet beskrevs första gången 1990 och kallas även för brustet hjärta.

Emotionell eller fysiologisk stress föregår ofta insjuknandet.

Stress kan även utlösa en vanlig hjärtinfarkt med kranskärlsförändringar.

Källa: Riksförbundet HjärtLung & Läkartidningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.