CBD-oljan är till skillnad från den rusgivande och mer kända THC, inte psykoaktivt och orsakar i sig inget rus. Foto: TT

Tre företag förbjuds att sälja cannabisolja

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket förbjuder tre svenska företag från att sälja cannabisolja, skriver Dagens Medicin. Anledningen är att oljan innehåller en farmakologiskt aktiv substans samt säljs med en rad medicinska påståenden.

Enligt myndigheten går det att klassa hampaprodukter som innehåller ämnet CBD, cannabidoil, som läkemedel – och de tre företagen har inte tillstånd för läkemedelsförsäljning, skriver Dagens Medicin.

Grunden för bedömningen är att CBD-oljan innehåller en farmakologiskt aktiv substans samt säljs med en rad medicinska påståenden.

Flera företag har sedan i höstas på olika sätt ändrat märkningen av produkterna och informationen på försäljningssajter. Detta efter att Läkemedelsverket i höstas skickade ut brev till flera försäljare, med budskapet att de bryter mot läkemedelslagen.

Kan få vite om förbud överträds

Flera företag skriver i stället att produkterna som säljs är kostillskott och inte läkemedel – men det biter inte på Läkemedelsverket. Även om företag ta bort information om viss medicinsk effekt så lever fortfarande den uppfattningen kvar hos företagets potentiella kunder att det har en medicinskt effekt, enligt myndigheten.

De tre företagen, Nordic Med Can, Curious Oak och Nirvara, måste därför sluta med sin försäljning. Beslutet är förenligt med vite om förbudet överträds, men företagen har möjlighet att överklaga Läkemedelverkets beslut.

CBD-oljan är till skillnad från den rusgivande och mer kända THC, inte psykoaktivt och orsakar i sig inget rus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.