Professor: Mänsklig påverkan är den viktigaste faktorn. Foto: TT

Klimatet: Läs experternas svar på era frågor

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av serien ”Världen i växthuset” som sändes i Vetenskapens värld den 4 och 11 februari, anordnade vi en chatt. Läs era frågor och experternas svar här nedanför.

I Världen i växthuset får vi en historisk tillbakablick över klimatforskningen och hur man lärde sig att förstå klimatförändringarna. Med hjälp av vetenskapens starkaste argument går man till botten med vad det är som gör att forskare är överens om att klimatet förändras och att det är mänsklig aktivitet som orsakar det. 

SVT Vetenskap samlade tre experter inom området i en chatt. Det var många tv-tittare och läsare som passade på att ställa sina frågor.

Det här är experterna:

Michael Tjernström är professor i gränsskiktsmeteorologi vid Stockholms universitet. Han är klimatforskare med ett särskilt intresse för Arktis, och publicerar forskning i vetenskapligt granskade tidskrifter.

Line Gordon är chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet. Hennes specialområden är hållbarhet när det gäller vatten, mat och biosfären samt samhällsanpassningar. Hon publicerar forskning i vetenskapligt granskade tidskrifter.

Pererik Åberg är meteorolog och journalist vid Sveriges television. Han är kunnig inom både väder och klimat. Han påbörjade sin meteorologiska bana inom Försvarsmakten och tänkte då att klimatförändringarna handlade om naturliga variationer. Idag har han ändrat uppfattning.

Dessutom medverkade Anna Schytt, chef för Vetenskapsredaktionen.

Läs hela chatten här:

SVT rapporterade · Chatt om människans påverkan på klimatet

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer