Professor: Mänsklig påverkan är den viktigaste faktorn. Foto: TT

Klimatet: Läs experternas svar på era frågor

Publicerad

Med anledning av serien ”Världen i växthuset” som sändes i Vetenskapens värld den 4 och 11 februari, anordnade vi en chatt. Läs era frågor och experternas svar här nedanför.

I Världen i växthuset får vi en historisk tillbakablick över klimatforskningen och hur man lärde sig att förstå klimatförändringarna. Med hjälp av vetenskapens starkaste argument går man till botten med vad det är som gör att forskare är överens om att klimatet förändras och att det är mänsklig aktivitet som orsakar det. 

SVT Vetenskap samlade tre experter inom området i en chatt. Det var många tv-tittare och läsare som passade på att ställa sina frågor.

Det här är experterna:

Michael Tjernström är professor i gränsskiktsmeteorologi vid Stockholms universitet. Han är klimatforskare med ett särskilt intresse för Arktis, och publicerar forskning i vetenskapligt granskade tidskrifter.

Line Gordon är chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet. Hennes specialområden är hållbarhet när det gäller vatten, mat och biosfären samt samhällsanpassningar. Hon publicerar forskning i vetenskapligt granskade tidskrifter.

Pererik Åberg är meteorolog och journalist vid Sveriges television. Han är kunnig inom både väder och klimat. Han påbörjade sin meteorologiska bana inom Försvarsmakten och tänkte då att klimatförändringarna handlade om naturliga variationer. Idag har han ändrat uppfattning.

Dessutom medverkade Anna Schytt, chef för Vetenskapsredaktionen.

Läs hela chatten här:

SVT rapporterade · Chatt om människans påverkan på klimatet

20.57
Hej och välkomna!
Nu startar chatten och experterna är i full gång med att svara. Passa på att skicka in dina frågor. 
23.29
Hej. Det snackas mycket om människans påverkan och framför allt bilens påverkan. Och lyssnar vi på MP så måste vi sluta köra bil nu för att rädda miljön. Höjda skatter osv... Men ärligt talat. Ärligt. Om ALLA svenskar i morgon slutar köra bil. Allihop. Bilar, bussar och lastbilar. Exakt HUR mycket kommer det att rädda klimatet - egentligen? Det är ju en otroligt viktig fråga. Detta handlar inte om hur våra val påverkar resten av världen utan frågan handlar om utifall vi i Sverige helt slutar köra bil - kommer det på något endaste litet sätt påverka räddandet av klimatet?
Detta är ju något som måste ske i mycket större skala, och vilka åtgärder som är viktigast är olika i olika delar av världen. I just Sverige är det vägtrafiken som är ett av de stora problemen och det är därför naturligt att vi tar oss an just det. Det handlar inte om hur stort Sverige är eller hur många svenskar som gör en viss sak; det handlar om vad varje människa bidrar med, i Sverige eller i andra länder.
20.58
Anpassar sig svenska städer till höjning av havsnivåer? Finns nivåhöjning med i planeringen av Stockholm-bygget av Slussen? Görs datasimulering på Östersjön? I s f var?
@Solveig - Jag kan tipsa om att läsa den här artikeln: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sverige-rustar-for-stigande-havsnivaer-1
Hej Solveig
Efter SMHIs kartering av hur en havsnivåökning påverkar de Svenska städerna är det många som tagit åt sig av informationen och infört ändrade byggnormer. Vet att vid ett bostadsbygge i Karlstad lades grunden på en nivå för de nya beräknade nivåerna. Så ja, flera städer (även Slussen) tar med i beräkningen framtida nivåhöjningar.
20.58
Hur pass mycket kommer vår (jordens) tillgång till rent dricksvatten påverkas? Det är ju avgörande för mänskligheten?
Våra vattenresurser kommer att påverkas kraftigt, där många torra regioner kommer bli ännu torrare. Men vi använder relativt lite till dricksvatten. Det är främst vattenresurser för jordbruk som är ännu mer hotade. Tex dricker vi 2-4 liter per dag, men vattnet som behövs för vår mat är ca 3000 liter per dag
20.58
IPCC rekommenderar mer kärnkraft. Varför tas inte det upp i programmet?
Jag kan inte svara på varför filmmakarna inte tog upp frågan om kärnkraften. Men inget hindrar att vi på SVT Vetenskap tar upp det i senare program. Följ oss!
20.59
Vad kommer havsnivåhöjningen vara i Östersjön inom 50 år?
Det beror mycket på vart i Östersjön man befinner sig. I stora delar av Sverige är fortfarande landhöjningen större än havsnivåökningen. Men problemet är inte ett; i södra Sverige ökar havsnivåerna samtidigt som vindar eroderar stränder. Även i Sverige finns städer som ligger lågt och där översvämningar på grund av detta sker redan idag. I norrland däremot kommer det att dröja innan vi ser påverkan tydligt.
20.59
Varför sjönk temperaturen från 40-talet till 70-talet trots att CO2-halten ökade?
Det finns en mängd orsaker till att klimatet varierar hela tiden, även utan mänsklig påverkan. Det har det alltid funnits och det gör det i framtiden också. Under mitten av förra seklet var den mänskliga påverkan inte stor nog för att helt motverka dessa naturliga variationer. Under en tioårsperiod i början av detta sekel hände samma sak, men då sjönk temperaturen inte; den planade bara ut innan den ökade igen. Sådana perioder kommer att finnas länge än och en kortvarig temperaturminskning står inte alls i motsats till en global uppvärmning över längre tid.
21.01
Hej! Fantastiskt bra och intressant program idag! Jag undrar dock, det nämns ingenting om boskapens påverkan på miljön. Är den inte nämnvärd?
Boskapen har en väldigt viktig roll, både för att det påverkar markanvändning som kan leda till växthusgaser, och för metanutsläpp av idisslare. Så det bör absolut tas upp i dessa sammanhang
09.01
Hur mycket påverkar vårt köttätande om man jämför med våra utsläpp?
Utan att veta känns det som en promille i jämförelse med alla utsläpp av koldioxid.
Om man ser till vad en genomsnittsperson kan göra för att minska sina egna klimatutsläpp så brukar transporter hamna i toppen på de åtgärder som de kan göra, och att använda förnybar energi i hushållen kommer därefter, men att minska köttkonsumtionen är en av de största enskilda sakerna man kan göra efter transport och energi till hushållet
21.03
Vad kan jag som privatperson göra för att bidra till att minska CO2-utsläppen?
Hej Ida.
Se över var dina utsläppskällor, typ som transporter, hur du värmer upp din bostad, vad du äter, vad du investerar i inför din pension, om du källsorterar osv. Sen att du väljer en politiker inom det parti som du tycker bäst om som arbetar med de frågor som du tycker är viktigast/ Pererik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer