Forskarna Åsa Konradsson Geuken och Lena Flyckt samt Jimmie Trevett, ordförande för Riksförbundet för Social och Mental Hälsa svarade på frågor om schizofreni och psykoser. Foto: Peter Johansson & Privat & RSMH

Schizofreni och psykoser: Läs experternas svar på era frågor

Publicerad

Med anledning av filmen “Rösterna i huvudet” som sändes i Vetenskapens värld måndagen den 9 april, anordnade vi en chatt. Läs alla era frågor och experternas svar om schizofreni och psykoser här nedanför.

I filmen får vi träffa tre personer som är svårt drabbade av schizofreni och psykoser. För dem har röster i huvudet och syner blivit vardag. Även om vi idag inte kan bota schizofreni så kommer det då och då nya behandlingar som gör att man kan hantera sjukdomen.

SVT Vetenskap samlade tre experter inom området i en chatt. Det var många tv-tittare som passade på att ställa sina frågor efter programmet.

Det här är experterna:

Åsa Konradsson Geuken är disputerad forskare inom neuropsykofarmakologi vid Karolinska institutet, styrelseledamot i Schizofreniförbundet och har en bror med schizofreni. Hennes forskning vid Karolinska institutet och Uppsala universitet kretsar kring vad som händer i hjärnan vid schizofreni och hur läkemedel mot sjukdomen fungerar i hjärnan.

Lena Flyckt är docent vid Karolinska institutet och har forskat om schizofreni och psykoser sedan 80-talet. Just nu arbetar hon med att ta fram nationella riktlinjer för behandling av schizofreni och psykoser som Socialstyrelsen ger ut.

Jimmie Trevett är förbundsordförande i Riksförbundet för Social och Mental Hälsa. Han har egna erfarenheter av psykoser och har arbetat aktivt med förbundet RSMH i 30 år.

Läs hela chatten här:

SVT rapporterade · Chatt om schizofreni och psykoser

20.50
Hej och välkomna! 
Nu startar chatten och experterna är i full gång med att svara. Passa på att skicka in dina frågor.
20.52
Det finns forskning kring ärftlighet när det gäller schitzofreni. Finns det nya rön kring detta? Hur mkt spelar miljö för roll och vad ska föräldrarna tänka på när det gäller uppfostran av barn för att hindra uppkomsten av sjukdomen?
@TeaK -  - Ärftlighet är den viktigaste bakomliggande orsaken till schizofreni. Den s.k. heritabiliteten förklarar, eller ligger bakom ca 70 % av sjukdomen. Genetiken är dock mycket komplicerad. Bortemot 100 vanliga gener har kopplats till schizofreni, dessa finns även i den normala befolkningen, men i viss mängd och kombination, kan de leda till sjukdomen men varje gen står för en mycket liten del av förklaringen. En annan genetisk mekanism är de s.k. kopienummer varianterna som är stora kromosomförändringar som står för en relativt större orsak till sjukdomen. Idag har vi inget sätt att ta reda på om en person kommer att utveckla schizofreni genom genetiska analyser. Dock vet vi hur stor risken är att ett barn får schizofreni om en förälder har det. Det ligger på ca 10% ökad risk vilket inte är skäl att avråda från att skaffa barn. Det som föräldrar kan göra är att, förutom att ge en god och trygg uppväxt, är att uppmärksamma om barnet, eller den unga individen, börjar att utveckla märkliga ideer, förändra sitt beteende och inte fungera så bra. Då bör man söka psykiatrin för en utredning av om det är på gång med en psykosutveckling. Det är nämligen så att de drabbade i allmänhet kommer mycket sent till behandling vilket försämrar prognosen. Dock bör man inte oroa sig för mycket när det gäller hemmiljöns kvalitet som orsak till schizofreni. Det brukar inte vara ett orsakssamband.
20.53
Har det kommit ut några nya mediciner som fungerar bättre än de som finns nu
Ex liknande Abilify osv?
@MrKobolt - Det forskas på nya läkemedelskandidater.....men just nu finns det inga "nya" mediciner
20.54
I dokumentären låter det som att schizofreni och psykos båda är permanenta tillstånd. Så är det ju inte? Det är väl dumt att sprida sådan information?
@Jakob - Från redaktionens sida vill jag säga att de som vi möter i filmen är svårt drabbade. Det sa vi också innan filmen började. Filmen gör heller inte anspråk på att vara representativ för alla med sjukdomarna. Det kan vara bra att ha med sig.
Allt gott från redaktören.
@Jakob - Hej! Helt riktigt. Det är skillnad på tillstånd och sjukdom. En psykos kan tex vara inducerad av gatudroger men också uppkomma pga av sjukdom likt schizofreni. Ett fåtal procent av personer som lider av schizofreni tillfrisknar. Sjukdomen anses dock vara kronisk. Viktigt att skilja på tillstånd och sjukdom
20.55
Hörde för några år sedan en teori om att schizofreni kan triggas igång av virussjukdomar som herpez - vad säger forskningen idag?
@Lasse - Det är riktigt att infektion eller inflammation kan bidra till uppkomsten av schizofreni. Den mest replikerade orsaken tros vara Toxoplasma Gondii eller, som den också kallas "cat schratch disease" eftersom den kan smitta från katt till människa. Även virus kan vara en bakomliggande orsak. Detta gäller speciellt om det har varit en allvarlig infektionssjukdom i barndomen eller under fosterlivet. Dock är ärftlighet den i särklass viktigaste orsaken till schizofreni. Teorin om infektion som bidragande orsak är dock viktig eftersom den kan komma att leda till utveckling av nya läkemedel som bromsar inflammation som tillägg till den sedvanliga behandlingen
20.59
Hej. Jag heter Micke. Jag har ätit en medicin som heter Risperdal sedan 2001. Jag tycker den fungerar bra men om jag kommer över 1,5 mg per dygn så får jag mycket svårt att kissa, är det en vanlig biverkan? Jag har testat generisk risperidone men den får jag fruktansvärd yrsel av. Är det vanligt att man reagerar olika på Risperdal respektive generisk risperidone? Tack för svar, Micke
@Micke - Att få svårt att kissa är en vanlig biverkan. Den aktiva substansen skall vara densamma oavsett om du tar generisk risperidon eller inte. Det kan vara så att du får yrsel av någon övrig tillsats (tex laktos) i den generiska tabletten.
21.01
Vilka är de allra modernaste läkemedlen i tablett- och injektionsform för att dämpa symtomen?
@Agneta - de nyaste läkemedlen för att dämpa symtom är läkemedelsgruppen som kallas för "andra generationens antipsykotiska läkemedel"
21.05
Hur ser nuvarande forskning på CBDs möjlighet att lindra psykoser och schizofreni? Är mediciner med cbd något som väntas komma inom snar framtid?
@John - Forskning kring cannabidol pågår, både som risk för insjuknande av schizofreni vid missbruk samt ev användningsområde för att lindra symptom
21.07
Jag undrar ifall det logiska tänkandet sitter i den del av hjärnan som är påverkad i en person som är sjuk i schizofreni? Tycker ofta det logiska tänkande varierar mycket, ibland funkar det och ibland saknas det helt hos en närstående med schizofreni.
@Agneta - Att lida av schizofreni innebär ofta att man har kognitiva symtom, dvs problem som kan ta sig i uttryck att man har problematik att ta in, tolka och återge information, abstrakt  tänkande och minnesproblem (tex arbetsminne). De strukturer i hjärnan som ansvarar för de kognitiva funktionerna är tex hippocampus och främre hjärnbarken och dessa är ofta påverkade vid schizofreni. Man kan även se förändringar i dessa hjärnområden hos endel närstående till personer som lider  av schizofreni och då kan mycket väl det logiska tänkandet vara påverkat.
22.32
Känner en som haft psykos och medicinerar. Kan inte prata om detta med hen, som inte har sjukdomsinsikt. Hur ska jag förhålla mig ? Vill kunna prata om det och vara ett stöd.
Eller ska man inte nämna ngt om det.....
Känner mig maktlös. Vart kan jag vända mig?
Tack på förhand!
@IngridÅström - Närstående till de som har sjukdomen är mycket viktiga för att det skall gå väl för den drabbade. Enligt tillgänglig forskning som beskrivs i socialstyrelsens nationella riktlinjer bör psykiatrin erbjuda s.k. psykopedagogiska insatser som riktar sig till både den drabbade och till de närstående. Det ökar möjligheten att samtala om sjukdomen och dess behandling. Därför tycker jag att du skall söka stöd hos den mottagning som har ansvaret för din närstående och be att få tillgång till det. Att försöka på alldeles egen hand att tala om sjukdomen är svårt men att visa omsorg och beredskap att möte den drabbade i vad hen själv vill prata om skapar förutsättningar för att även närma sig det svåra

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer