Forskarna Åsa Konradsson Geuken och Lena Flyckt samt Jimmie Trevett, ordförande för Riksförbundet för Social och Mental Hälsa svarade på frågor om schizofreni och psykoser. Foto: Peter Johansson & Privat & RSMH

Schizofreni och psykoser: Läs experternas svar på era frågor

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av filmen “Rösterna i huvudet” som sändes i Vetenskapens värld måndagen den 9 april, anordnade vi en chatt. Läs alla era frågor och experternas svar om schizofreni och psykoser här nedanför.

I filmen får vi träffa tre personer som är svårt drabbade av schizofreni och psykoser. För dem har röster i huvudet och syner blivit vardag. Även om vi idag inte kan bota schizofreni så kommer det då och då nya behandlingar som gör att man kan hantera sjukdomen.

SVT Vetenskap samlade tre experter inom området i en chatt. Det var många tv-tittare som passade på att ställa sina frågor efter programmet.

Det här är experterna:

Åsa Konradsson Geuken är disputerad forskare inom neuropsykofarmakologi vid Karolinska institutet, styrelseledamot i Schizofreniförbundet och har en bror med schizofreni. Hennes forskning vid Karolinska institutet och Uppsala universitet kretsar kring vad som händer i hjärnan vid schizofreni och hur läkemedel mot sjukdomen fungerar i hjärnan.

Lena Flyckt är docent vid Karolinska institutet och har forskat om schizofreni och psykoser sedan 80-talet. Just nu arbetar hon med att ta fram nationella riktlinjer för behandling av schizofreni och psykoser som Socialstyrelsen ger ut.

Jimmie Trevett är förbundsordförande i Riksförbundet för Social och Mental Hälsa. Han har egna erfarenheter av psykoser och har arbetat aktivt med förbundet RSMH i 30 år.

Läs hela chatten här:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.