Christer Fuglesang berättar om när han bidrog till rymdskrot. Foto: SVT

Christer Fuglesang vill skjuta ner rymdskrot med laser

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i torsdags har ett miniteleskop varit på väg till internationella rymdstationen ISS. Det ska användas till experiment med att förgöra rymdskrot som ligger i omloppsbana runt jorden. Se klippet ovan när astronaut Christer Fuglesang berättar om när han själv bidrog till rymdskot i rymden.

Miniteleskopet sköts upp från Bajkonur i Kazakstan och beräknas anlända rymdstationen i helgen. Det primära syftet är att observera kosmisk strålning i jordens atmosfär, men man ska också göra experiment för att hitta och förgöra rymdskrot som är rester av gamla satelliter och raketer.

Laserkanon

Kameran på teleskopet ska riktas mot horisonten där man hoppas hitta små skrotbitar. Tanken är sen att man snabbt kopplar till en laserkanon som ska skjuta på skrotet.

–Det ger en kraft som gör att skrotet tappar farten och så småningom faller ner i atmosfären, där det bränns upp, berättar astronauten och rymdfysikern Christer Fuglesang. Han har tillsammans med en forskargrupp på KTH utvecklat programvaran för experimentet.

Den stora mängden rymdskrot håller på att bli ett allt större problem för bland annat navigations- och vädersatelliter. Rymdskrotet utgör också en fara vid raketuppskjutningar.

 Vill du veta mer om rymdskrot? Se hela programmet i Vetenskapens Värld måndag 26 augusti i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.