Rymdskrot sprider sig som en epidemi

Uppdaterad
Publicerad

Gamla satelliter och raketer ligger och skrotar i omloppsbana runt jorden. När de krockar med fungerande satelliter eller annat skrot förökar det sig med en rasande takt. Spela klippet ovan för att se hur rymdskrotet påverkar nya uppskjutningar.

Skrotet i rymden varierar i storlek och skrotdelarna kan vara alltifrån några millimeter till lika stora som en buss.  

Vid en krock kan skrotdelar förstöra en fungerande satellit, vars delar och splitter sedan blir till nytt skrot. Skrotdelarna riskerar att komma in i vår atmosfär och krascha på jordens yta.  

Trots att mängden rymdskrot ökar fortsätter vi att skjuta upp nya satelliter, eftersom många verksamheter är beroende av exempelvis tv-mottagning, väderleksmottagning och GPS.

Idag utvecklas robotar för att sändas ut i rymden och städa undan skrotet. Det finns dock inga regler kring vem som ska betala för att skjuta upp dem i rymden.  

– Lösningen måste komma uppifrån, från FN. De måste lagstifta och tvinga folk att städa upp rymdskrotet, säger Rüdiger Jehn, ingenjör vid European Space Agency, ESA. 

Skrotet i rymden har samlats som ett damm runt jorden och går inte att se med blotta ögat. Bilder och grafik har därför förstorats i videon. 

Vill du veta mer om rymdskrot? Se hela programmet i Vetenskapens Värld måndag 26 augusti i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se redan nu på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.