Christer satte solceller på taket

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler installerar solceller på sina tak och beställningarna har ökat med flera hundra procent i år. Husägaren Christer Adamsson är en av många som installerat solceller på sitt villatak i Stockholm.

– Jag tror att vi har ett bra tak så det är nog därifrån det kommer, det är väldigt soligt och vi har ett södervänt tak, och så är man ingenjör också så jag är lite intresserad av solceller.

Solceller fungerar genom att de omvandlar solens energi till elektrisk energi. De första solcellsanläggningarna som monterades i Sverige gjordes under 1970-talet och de senaste åren har tekniken utvecklats och blivit billigare. Christer ser det både som en klimatfråga men också en investering.

– Det är klart att i vår familj känner vi att sätta in solceller är en fördel för miljön men man sparar också pengar. Sen går det att investera 100 000 kronor på annat sätt, det finns nog både bättre och sämre investeringar än just solceller, men jag och min familj är intresserade. Jag har svårt att tro att man ska förlora på det i längden.

En av 6 000 som sökte bidrag

Sedan årsskiftet har regeringen höjt bidragsstödet för installation av solceller. Bidraget har höjts med 10 procent och man kan nu få 30 procent av kostnaderna betald. Christer är en utav de 6000 som ansökte om bidrag förra året.

Kostnaderna för just Christers tak ligger på ungefär 120 000 kronor innan bidrag, men om han får bidraget kommer priset gå ner till cirka 85 000 kronor. Men för Christer spelar det inte så stor roll om han får bidraget eller inte.

– Det är naturligtvis en fördel att man får kostnaderna betalt via det här bidraget men om vi inte får pengarna så är det okej det också, det var inte därför vi gjorde det från början, men vi får se vad ansökningen slutar med. Men man kanske ska vara förberedd på att inte få pengarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.