Forskare hittade coronaviruset hos flera av de covid-19-drabbade män som lämnade sperma. Foto: Pexels

Coronavirus hittat i sperma

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset kan i vissa fall finnas kvar i sädesvätskan hos personer som varit sjuka i covid-19, även efter att de tillfrisknat. Det visar en ny studie gjord av kinesiska forskare. Men om virusrester i sperma kan smitta är oklart.

Att coronaviruset påträffats i sperma behöver inte alls betyda att sjukdomen sprids sexuellt, säger svenska infektionsläkare till SVT.

Liten kinesisk studie

Undersökningen av sädesvätska från covid-19-patienter gjordes på det kinesiska Shangqiusjukhuset i januari och februari i år. 50 coviddrabbade män tillfrågades om att lämna sperma. 38 av dem gjorde det: 23 hade tillfrisknat och 15 var fortfarande sjuka, när proverna togs.  Forskarna hittade då coronavirus i sex av de 38 spermaproverna – eller i knappt 16 procent.

Det är en liten andel, men det som intresserar forskarna bakom studien är att två av de sex virusbärande spermaproverna kom från män, som hade tillfrisknat från sjukdomen. De hade alltså fortfarande viruset i sin sädesvätska, utan att uppvisa några symptom. Det väcker förstås frågan om man bör avstå från sex eller skydda sig med kondom, för att undvika att föra viruset vidare till sin partner, om man haft covid-19.

– Att man kan detektera ett virus i sädesvätska är inte alls samma sak som att sjukdomen kan smitta genom sexuella kontakter, säger Bibi Johansson, överläkare vid infektionskliniken vid Södersjukhuset i Stockholm. Vi har sett exempel på andra virussjukdomar där virus hittas i sädesvätskan, men som ändå inte är sexuellt överförbara.

”Går inte att dra slutsatser utifrån detta”

Hon tycker att studien är alldeles för liten för att man utifrån den ska kunna dra några slutsatser kring hur man bör agera efter en covidsjukdom.

Resultaten, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften JAMA idag, är osäkra på flera sätt: dels är det få personer som provtagits, dels skedde det endast vid ett tillfälle och dessutom är det ännu inte klarlagt om coronaviruset kan tas upp via slemhinnorna vid sexuella kontakter.

Kan vara döda virusrester

En annan osäkerhetsfaktor är att virus kan vara döda och ändå synas vid den här typen av mätningar, enligt infektionsläkaren Bibi Johansson.

Den nya studien bidrar framför allt till att öka kunskapen om hur det nya viruset beter sig i kroppsvätskor. Man har tidigare hittat virus i avföring, mag- och tarmkanalen, saliv och urin, men kunskaperna om coronaviruset i sperma är begränsade.

Viruset som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand mellan människor genom så kallad droppsmitta. Det betyder att smittan överförs till slemhinnorna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.