KTH ska testa avloppsvattnet i Stockholm för att kunna spåra smittspridningen. Foto: KTHVisa alla (4)
Visa alla (4)

Coronavirus hittat i Stockholms avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Forskare från bland annat KTH har hittat spår av coronaviruset i Stockholms avloppsvatten, skriver Dagens Nyheter. Sedan början av april har vattenprover tagits från Henriksdals och Bromma reningsverk och undersökts efter rester från viruset. Syftet är att följa hur mängden virusrester utvecklas över tid, för att kunna förutspå nya sjukdomsutbrott.

De första resultaten visar högst koncentration av viruset vid Bromma reningsverk, som bland annat hanterar avloppsvatten från Järva och Hässelby i norra Stockholm. Vid Henriksdals reningsverk sågs en ökning av halten mellan första och andra provet, skriver Dagens Nyheter.

Sedan projektet började har forskare från sex länder anslutit sig till projektet. De gör jämförbara prover i sina länder och delar resultaten med varandra. Dessutom utökas testerna till Göteborg. Det finns inga kända fall av smittspridning via avloppsvatten eller dricksvatten.

Ska varna för andra smittvåg

För en månad sedan, i mitten av april, drog forskarna på KTH igång projektet som ska hålla koll på utvecklingen av covid-19 med hjälp av tester på Stockholms avloppsvatten. Syftet med att spåra viruset i avloppsvattnet är för att få en tidig varning för en andra virusvåg.

Avloppsvatten har tidigare avslöjat narkotikabruk

Prover tas ofta på avloppsvatten, bland annat för tungmetaller. Tidigare har prover på avloppsvatten bland annat kunnat visa på hur mycket narkotika som används i Stockholm i ett test som SVT:s Veckans brott lät göra. Se mer om det i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela klippet för att se hur mycket stockholmare knarkar – och för att höra vad folk på stan tycker om droganvändningen. Foto: Helena Landstedt / TT /

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet