Hon fick piller mot covid-19: ”Hade blivit inlagd annars”

Uppdaterad
Publicerad

När multisjuka Amy-Claire Davies testade positivt för covid fruktade hon för sitt liv. Men hon blev då en av de första som fick testa antivirala covidpiller.

 – Jag tror genuint att de räddade mitt liv, säger Amy-Claire Davies som fått covidpiller som en del av en stor studie i Storbritannien.

Storbritannien är det första landet i världen som godkänt användningen av antivirala covidpiller. Antiviraler är läkemedel som hindrar virusets spridning i kroppen och tas direkt efter att en person blivit smittad när spridningen är som störst. I en stor brittisk studie undersöks nu pillrens påverkan.

Fyra piller om dagen

Amy-Claire Davies är en av patienterna i riskgrupp som fått pillren levererade till sin dörr när hon blev sjuk i covid. Hon, precis som hälften av patienterna i studien, tog fyra piller om dagen i fem dagar strax efter att hon blev smittad.

Coronapandemin

– Om jag inte hade fått antiviraler tror jag att jag skulle ha blivit inlagd på sjukhus. Bara under de 48 timmarna efter att jag testade positivt började jag känna mig väldigt dålig, och jag tror att det hade försämrats om jag inte fick behandlingen, säger Amy-Claire Davies.

Forskarna jämför utfallet för patienterna som fått pillret med den andra hälften som behandlats med annan vård. I studien deltar 10 000 patienter i landet som är i riskgrupp eller över 55 år.

Dyra att producera

Många forskare hoppas att antivirala piller kan få en avgörande betydelse i kampen mot coronaviruset i framtiden. Men än så länge finns antiviraler mot corona bara i små mängder och de är dyra att producera. Därför kommer de framöver användas för de patienter som kommer ha störst nytta av den antivirala medicinen.

– Jag tror att vi kommer att kunna använda dem för en relativt begränsad del av populationen som är i störst risk. Vi kommer använda dem som ett sätt att hålla personer säkra hemma, säger Richard Hobbs som leder studien från Oxford Universitet i Storbritannien.

Spela videon för att se Amy-Claire berätta om hur covidpillren hjälpte henne.

Se mer i  Vetenskapens värld ”Så stoppas nästa pandemi” 20/3 i SVT Play och 21/3 kl 20.00 i SVT2.

Två antivirala piller

Antiviraler är mediciner som stoppar virus förmåga att föröka sig i kroppen. Nu är två antiviraler mot covid-19 i pillerform på väg ut på den svenska marknaden.

Paxlovid är framtaget av Pfizer och är nu godkänt för att säljas i hela EU. Läkemedlet blockerar aktiviteten hos ett enzym som hjälper till att producera det protein som används för att tillverka nya virus i kroppen.

Lagevrio (molnupiravir) är framtaget av Merck och Socialstyrelsen har tecknat avtal med företaget för att köpa in läkemedlet till Sverige. Lagevrio hindrar viruset att föröka sig genom att störa kopieringen av virusets genetiska kod.

Källa: Läkemedelsverket, Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet