När är det dags att föda? Foto: Andrew Shurtleff/AP/TT

Då kommer bebisen...

Uppdaterad
Publicerad

Idag får en gravid kvinna ett tidsspann på närmare en månad när barnet väntas födas, men med ett specialiserat ultraljud går det att ge ett mer definitivt datum för förlossningen, visar ny forskning.

Att planera sitt liv har blivit allt viktigare för många avoss. Inte minst gäller detta när vi ska föda barn.

Idag vet vi atten graviditet är ungefär 40 veckor. En gravid kvinna får tidigt igraviditeten ett beräknat förlossningsdatum, men med förbehålletatt barnet kan väntas vilja titta ut upp till tre veckor föreeller efter det beräknade datumet.

Det innebär alltså en period påöver en månad när barnet kan födas.

I dagens stressade värld, därblivande mammor och pappor kanske behöver planera både arbete ochbarnvakt för syskon, kan osäkerheten om när barnet ska födasleda till extra stress och oro.

Livmoderhalsen mäts

Men enny studie, där amerikanska forskare sammanställt fem andra studiermed totalt 735 kvinnor, visar att det är möjligt att få ett mer precistdatum för förlossningen.

Genom att mäta livmoderhalsens längd ochform hos en gravid kvinna i vecka 37-39 kan man med betydligt störresäkerhet fastställa när barnet kommer att födas.

Livmoderhalsensform och längd ändras nämligen ju närmare förlossning man kommer.Den blir bredare längst upp och samtidigt kortare.

Enligt den nyastudien, som publiceras i BJOG, An international Journal ofObstetrics and Gynaecology, är det över 85 procents sannolikhet attbarnet föds inom sju dagar när livmoderhalsen är tio millimeter ellerkortare.

Svenska läkare skeptiska

Men svenska gynekologer ochförlossningsläkare menar att studien inte är särskilt relevanteller användbar i svensk förlossningsvård.

 – Det finns mycket merän livmoderhalsens längd som påverkar när barnet kommer att födas,säger Eva Wiberg Itzel, överläkare på kvinnokliniken påSödersjukhuset i Stockholm.

Tekniken, att mäta längden pålivmoderhalsen, används redan idag när man misstänker att barn kanfödas prematurt, alltså för tidigt.

– Vi mäter på det här sättet omen graviditet ser ut att bli kortare än normalt för att veta om enkvinna behöver läggas in för övervakning eller annan behandling,säger Peter Conner, överläkare som arbetar just medultraljudsteknik på Karolinska insitutet i Solna.

Han tror inte att det är möjligt att tillämpa kunskapen:

– Att tro attvi skulle hinna ta in 100 000-tals gravida kvinnor extra för attmäta livmodertappar och ge tydligare besked om förväntatförlossningsdatum är helt orealistiskt i dagens redan hårtansträngda mödravård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.