Dag tre i bevakningen av Mars 500-experimentet

Uppdaterad
Publicerad

– Börjar ni ångra er nu?

– Nej?

Mars 500

Svaret kommer artigt och leende, men det skymtar en glimt av trötthet i ögonvrån.

Romain Charles, en 31-årig fransman med rötter i bilindustrin och Diego Urbina, 26 år och rymdtekniker med italienskt och colombianskt pass, har precis utsetts till Europas deltagare i Mars 500 – och dom har redan berättat femtioelva gånger om hur det ska bli att duscha var tionde dag och byta kalsonger var tredje.

För var så säkra – det här är två unga män som har fullständigt klart för sig varför dom har gett sig in i det här. För dom är det här ett karriärval – en motorväg in i rymdindustrin.

De psykologiska påfrestningarna och riskerna är knappast något dom tänker på idag. Snarare säger dom att det känns lite vemodigt. För mitt i glädjen att ha blivit utvalda i sista rundan, så har några av de kompisar som dom har tränat tillsammans med sedan i vintras tvingats packa och åka hem.

Diego och Romain ska också åka hem om en vecka, för att ta farväl av familj och vänner. Hur det kommer att kännas att leva instängd utan kontakt med yttervärlden finns det gott om tid att tänka på senare. Exakt 520 dagar, närmare bestämt.

Experimentet startar i början av juni.

Dagens skvaller:

När vi läser texten på brandsläckarna inne i anläggningen, visar det sig att de inte fungerar på bränder i trä – samtidigt som hela insidan av ”Marskapseln” är klädd med träpaneler! Bakläxa i besiktningsprotokollet, gissningsvis...

Benny Eriksson i Moskva

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mars 500

Mer i ämnet