Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Axel Stake var vätgasingenjör på den berömda Andée-expeditionen till Nordpolen. Spela videon och se varför forskarna är oroliga över att Stakes dagböcker ska säljas. Foto: Grenna Museum Polarcenter

Tidigare okända dagböcker från Andrées polarexpedition riskerar att gå förlorade

Uppdaterad
Publicerad

Dagböcker från Andrées polarexpedition ska säljs på auktion. Historiker är oroade att de ska försvinna från forskningen. – Intresset för polarhistoria är mycket stort, och risken finns att böckerna hamnar i privata samlingar. Men jag hoppas på exportförbud, säger museichefen Håkan Jorikson.

Det är två dagböcker skrivna av vätgasingenjören Axel Stake som nu ska auktioneras ut på Stockholms auktionsverk. Dagböckerna har varit bortglömda och okända för Andréeforskare, fram till nyligen. Och böckerna väcker nu historikernas intresse, eftersom de kan ge nya perspektiv på expeditionen.

– Berättelsen om Andrées ballongexpedition innehåller så mycket dramatik och mänsklig tragik, att den aldrig upphör att fascinera. Axel Stakes dagböcker ger en ny bild av expeditionens förberedelser och är därför mycket värdefulla för forskningen, säger Håkan Jorikson, chef för Grenna Museum Polarcenter.

Värdefulla för forskningen

Vem var då denne Axel Stake? En vätgasingenjör på Salomon August Andrées polarexpedition i slutet av 1800-talet. Stake skulle ansvara för tillverkningen av den gas som skulle ge Andrées ballong Örnen lyftkraft. Han var på plats på Svalbard under det första försöket sommaren 1896 och vid avfärden 1897. Under tiden förberedelserna pågick fotograferade och antecknade Axel Stake händelser och porträtt av personerna vid startplatsen på Svalbard.

– Han beskriver medlemmarna och deras kamrater, matroserna och folket i land, på ett väldigt öppet och rakt sätt. Det är spännande läsning, och ger nya perspektiv på berättelsen om Andrées polarexpedition, som är väldigt värdefulla för oss, säger Håkan Jorikson.

Målet för ballongexpeditionen var den geografiska nordpolen, den första som i så fall skulle nå fram. Men expeditionen slutade olyckligt, ballongen försvann över ishavet och de tre expeditionsmedlemmarna – Andrée, Nils Strindberg och Knut Fraenkel, hittades döda på Vitön öster om Svalbard, trettiotre år efter avfärden.

Privatsamlares intresse

Intresset för polarhistoria och bevarad utrustning från historiska polarexpeditioner är mycket stort, och Andrées ballongfärd lockar intressenter från hela världen. Därför är risken stor att Stakes dagböcker hamnar i hyllorna hos en privatsamlare, oåtkomliga för forskare och andra intresserade.

På hösten 1897, direkt efter hemkomsten från äventyret på Svalbard, flyttade Axel Stake till New York. Där livnärde han sig bland annat på att ge föredrag om Andrées polarexpedition. Senare arbetade han som kemist vid olika gruvbolag i Arizona och Mexiko. Han dog i Mexiko 1901, okunnig om ballongfararnas öde.

– Axel Stakes berättelse har aldrig publicerats, vi hoppas nu att det blir exportförbud och att dagböckerna stannar i Sverige, och allra helst hos oss på Grenna Museum Polarcenter – då kommer vi att göra materialet tillgängligt för alla som vill få en bild av hur expeditionens deltagare upplevde den dramatiska ballongexpeditionens start, säger Håkan Jorikson.

Auktionen äger rum 16 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.