Under OS 2020 i Tokyo kommer ansiktsigenkännings-system installeras på alla arenor. Kommer tekniken bakom belönas med Nobelpriset i fysik i år? Foto: Eugene Hoshiko AP/TT

Dags för Nobelpris till AI?

Uppdaterad
Publicerad

I dag får vi reda på vilka som kommer att tilldelas Nobelpriset i fysik 2018. SVT:s vetenskapsredaktion undrar om det är dags att belöna artificiell intelligens. Det är en kraftfull teknik som omdanar hela världen just nu.

Kommer årets Nobelpris i fysik gå till artificiell intelligens? Ja, i sådana fall skulle pionjärerna bakom de så kallade djupa neurala nätverken ligga bra till: japanen Kunihiko Fukushima, britten Geoffrey Hinton och fransmannen Yann LeCun.

Skillnaden mellan en ros och en tulpan

Deras forskning har lett fram till att vi idag har datorer och telefoner som är väldigt bra på bildigenkänning. För det mänskliga ögat är det lätt att se skillnad på exempelvis en ros och en tulpan, men att få en maskin att göra det samma har tagit många år av utveckling inom artificiell intelligens (AI).

Nobelpriset 2018

Bildigenkänning kan idag hjälpa läkare att diagnostisera benbrott och hudcancer, den kan tyda handskrivna texter men tekniken finns också som enkla appar i din smarta telefon.

70 år gammal teknik

Den artificiella intelligensens historia började redan på 1940-talet, men det har gått långsamt framåt för tekniken som hittar inspiration i den mänskliga hjärnan. Själva begreppet ”artificiell intelligens” myntades 1955, men det var först på 1980-talet som utvecklingen tog fart. Det var då som både Geoffry Hinton och Kunihiko Fukushima utvecklade de neurala nätverken. De kom på hur man kunde lägga på flera lager av neurala nätverk som gjorde det enklare för dessa system att till exempel känna igen en bild. Uppfinningen skulle komma att utvecklas till att bli det vi idag kallar djupa neurala nätverk.

Chef på Facebook

Fransmannen Yann LeCun var den första att använda tekniken för bildigenkänning. Han gjorde en algoritm som kunde tyda ett handskrivet postnummer. Året var 1989 och det tog tre dagar för programmet att genomföra bedriften. Idag är Yann LeCun AI-chef på Facebook.

Byggs av algoritmer

Det finns ett hinder i vägen för att AI ska belönas med just Nobelpriset i fysik. AI anses av många inte vara fysik, AI byggs med hjälp av matematik och algoritmer i ett datorprogram. Fysik däremot är materia, protoner och elektromagnetism.

Förändrar världen

Men samtidigt förändrar den artificiella intelligensen just nu livet för miljarder människor över hela världen, på samma sätt som fysiken har gjort i över hundra år. Fysiken gav oss elektricitet och AI har gett oss bildigenkänning. Kanske är det dags att bredda fysik-begreppet och för första gången belöna AI med ett Nobelpris.

Blir det AI som får fysikpriset idag? Se SVT:s direktsändning från tillkännagivandet. Start 11:40 i SVT1 och SVTplay.

Vad är en algoritm?

Inom matematik och databehandling är en algoritm en systematisk procedur som i ett ändligt antal steg anger hur man utför en beräkning eller löser ett givet problem.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2018

Mer i ämnet