Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En rosa havsgris och en lila psychropotes. Spela videon för att se dem och några av de andra nyupptäckta djuren som lever på 4000 meter djup. Foto: SVT / SMARTEX Project, NOC, Thomas Dahlgren

Se de nyupptäckta arterna som lever på havsbotten

Uppdaterad
Publicerad

I våras genomfördes kartläggningar av havsbotten på flera tusen meters djup. Där breder enormt stora och näringsfattiga slätter ut sig, och djurlivet är rikare än vad man skulle kunna tro.

– Djuren liknar ingenting vi har sett förut, säger Thomas Dahlgren som är marinbiolog.

Havsbotten är världens mest outforskade område. Där beräknas det finnas tusentals arter som ingen ännu har sett.

Nu börjar allt fler aktörer intressera sig för de rikedomar som också gömmer sig här, nämligen metaller som kobolt, nickel och koppar. Men för att företag ska få bedriva gruvverksamhet på havsbotten måste de först kartlägga vilka djur som lever där nere.

Framsteg

Thomas Dahlgren är marinbiolog vid Göteborgs universitet och forskningsinstitutet NORCE. Han var med på forskningsfartyget James Cook som i våras gjorde en expedition i ett område mellan Mexiko och Hawaii som har en yta tio gånger större än Sveriges. Han satt ombord och följde när en undervattensrobot filmade djurlivet fyra kilometer ner under ytan.

Tarmen syns tydligt på den här genomskinliga sjögurkan. Foto: SMARTEX Project, NOC

Kan bli 15 000 år gamla

– En del ser ut som en bägare, ibland som en golfboll som sitter på en pinne, eller som en harpa eller ett lustigt litet paraply, säger han.

Djuren lever på näring som singlar ner från havsytan och de är glest utplacerade på havsbottnen. Undervattensroboten tog med sig prover upp till ytan för att forskarna ska kunna studera dem.

– Analyser av djur på Antarktis som liknar de här kan bli upp till 15 000 år gamla. Bristen på mat gör att de befinner sig långt från varandra, så det är väl bra att de lever länge så de hinner föröka sig.

Designa skyddsområden

Forskarna räknar med att det finns 5000 arter i området som de har undersökt men man har bara samlat in runt 1000. De flesta är väldigt små och lever i sedimenten. Något hundratal är lite större och kan bli upp till en halvmeter stora.

När forskarna vet vilka arter som finns här och vilken utbredning de har så kan de ta fram faktaunderlag för att skydda dessa områden från gruvdrift.

– Vi har ett moraliskt ansvar att skydda de här arterna, säger Thomas Dahlgren.

Den rosa havsgrisen masar sig fram på de öde slätterna på havsbottnen. Spela videon för att se den och några av de andra nyupptäckta djuren.

Den okända havsbottnen

Det undersökta området ligger mellan Mexiko och Hawaii och heter Clarion-Clippertonzonen.

Havsbotten ligger på 3000 till 6500 meters djup och kallas abyssala slätter och är extremt näringsfattiga, men ändå finns här ett rikt djurliv.

Området är också rikt på eftertraktansvärda metaller som nickel, kobolt och koppar. De är formade som små klumpar på havsbotten och kallas noduler.

FN:s Havsbottens myndighet (International Seabed Authority) utfärdar tillstånd för gruvdrift. För att få tillstånd måste en miljökonsekvensbeskrivning göras. Ännu har inget tillstånd för gruvdrift beviljats.

Expeditionen med forskningsfartyget James Cook finansieras av det brittiska forskningsrådet NERC.

Källa: Göteborgs universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet