I Sverige säljs fortfarande varor med extremt höga halter av transfetter, enligt Steen Stender, expert på transfetter. Foto: TT

Transfettförbud kan minska hjärtdödlighet

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre i Europa dör av hjärtsjukdomar, men det land där dödligheten minskat allra mest är Danmark. Det danska förbudet mot transfett i maten kan ha betydelse för nedgången, tror forskare.

– Dödligheten har sedan åttiotalet fallit med 70 procent i Danmark, säger Steen Stender som är chefsöverläkare på Klinisk biokemisk avdelning på Gentofte Hospital.

Motsvarande siffra för Sverige är 66 procent för män och 65 procent för kvinnor.

Steen Stender menar att orsaken till minskningen beror på förebyggande insatser som rökstopp, motion, kostråd och bättre behandling. Men det finns en faktor som kan ha betydelse för att just Danmark minskar mest. Förbudet av transfett som man var först i världen med.

– I Danmark fick vi en lag 2003 som förbjuder att mer än två procent av fettet får vara transfett i varor som man säljer till förbrukaren, säger Steen Stender.

Transfett enda skillnaden

Steen Stender menar att transfettförbudet är den enda skillnaden mellan till exempel Danmark och Sverige, eftersom Sverige inte haft motsvarande förbud.

– På alla andra plan är vi lika, i förebyggande och behandling. Där vi kan finna skillnaden är förekomsten av transfett i varorna, menar han.

– Vi i Danmark tycker om att jämföra oss med Sverige och är alltid sämre, men här är märkligt nog ett tillfälle där dödligheten har fallit mer än i Sverige.

Framförallt pekar han på förändringen 2000-2009 då Danmark minskade dödligheten med åtta procent om året för män. Motsvarande siffra för Sverige var 4,5 procent.

Sverige vill vänta

Sverige har tagit ett riksdagsbeslut om ett motsvarande förbud som Danmarks men har inte verkställt det i väntan på en rapport från EU–kommissionen som kommer i december. Enligt Svenska Livsmedelsverket har man dessutom kommit lika långt som Danmark på frivillig väg med inhemska produkter. Livsmedelsverket vill också att man kan vara helt säker när man väljer nyckelhålsmärkta produkter, som har samma regler.

Men Steen Stender, som också är internationellt känd expert på transfetter, visade i en kartläggning i höstas att det går att hitta varor i Sverige med extremt höga halter av transfetter. Särskilt i Skåne och Malmö fanns importerade kex och våfflor i tre stora livsmedelsbutiker som innehöll i genomsnitt 35 procent transfetter enligt hans analyser.

Transfett lika illa som cigaretter

– Det finns alltså stora grupper i den svenska befolkningen som får i sig stora mängder transfett. 5-10 gram transfett om dagen motsvarar att röka omkring 5-10 cigaretter om dagen eller den samlade effekten av kolestorolsänkande mediciner, säger han.

Sammanställningen av dödligheten i hjärtsjukdomar i EU har gjorts med EU–data och publicerats i Ugeskrift for laeger.

Kartläggningen av varor i 20 EU länder har publicerats i nätmedicinjournalen BMJ Open.

Fakta: Transfett

Transfett bildas naturligt i små mängder i våmmen hos idisslare. Det kan även bildas om flytande växtoljor delvis härdas. Härdning är en teknik som används i livsmedelsindustrin för att göra fettet hårdare så att produkterna får önskad sprödhet, fasthet och smältpunkt. Den ökar även hållbarheten. Om oljorna härdas fullt ut omvandlas de omättade fettsyrorna i oljan till mättade, om härdningen är ofullständig bildas transfettsyror.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.