Foto: TT

Därför är vi inte neandertalare

Publicerad

Moderna människor och neandertalare fick barn med varandra men trots det utvecklades de åt olika håll. Orsaken ligger i den manliga könskromosomen.

Y-kromosomen är en av människans två könskromosomer. Till skillnadfrån X-kromosomen återfinns Y- kromosomen endast hos det manligakönet och ärvs från far till son.

Sedan tidigare vet man attmänniskor och neandertalare förökade sig med varandra för 50 000 årsedan. Det ledde till att människan idag har tre till fyra procent dna frånneandertalare.

Men nu har forskare från Stanford University kommitfram till att detta gemensamma dna inte kommer från Y-kromosomen hosneandertalare.

Forskarna undersökte Y-kromosomens gener från neandertalare och kom framtill att den moderna människan saknar dessa gener. Detta är enligt dem förklaringen till varför människan inte har blivit merlik en neandertalare.

Tidigare forskning har koncentrerat sig på studierpå neandertalarnas X-kromosom men detta var första gången man undersökte Y-kromosomen från neandertalare.

Flera hypoteser

Orsaken till att neandertalarnasgener ur Y-kromosomen saknas hos människan är oklar.

Enligtforskare är en möjlighet att avkommor som burit på neandertalarnasY-kromosom helt enkelt av en slump inte lyckats överleva ochreproducera sig. På så vis har Y-kromosomen från neandertalareförsvunnit.

En annan möjlighet är att neandertalarnas Y-kromosominnehåller gener som inte passar ihop med mänskliga gener.

Forskarna hittade bevis som stöder detta. En av generna ineandertalarnas Y-kromosom var en gen som tidigare kopplatstill bortstötning i samband med transplantationer där män doneratorgan till kvinnor.

Olika gener i immunsystemet

Många gener iY-kromosomen som särskiljer neandertalare från oss är kopplade tillfunktioner som är en del av immunsystemet. Tre av dessa generpåminner om sådana gener hos människan som transplantationskirurgerbrukar kolla upp för att säkra att en donators och mottagaresimmunsystem matchar med varandra.

Eftersom dessa gener hosneandertalarna är specifika för Y-kromosomen så finns det alltsåbara hos det manliga könet.

Teoretiskt kan en gravid kvinna stötabort ett pojkfoster som har dessa gener från neandertalarna, enligtforskarna. Det skulle förklara varför neandertalargenernaförsvunnit.

Då gick vi skilda vägar

Studien ger även ny informationom när neandertalarna och människans vägar separerades frånvarandra. Tidigare studier har visat att neandertalarna skildes åtfrån människan någon gång mellan 400 000 och 800 000 år sedan. Istudien fann forskarna att människans och neandertalarnas sistagemensamma förfader levde för 550 000 år sedan.

Studien publicerasi The American Journal of Human Genetics.

LÄS MER:

Mendez et al.: ”The divergence of Neanderthal and modern human Ychromosomes” (2016) http://dx.​doi.​org/​10.​1016/​j.​ajhg.​2016.​02.​023

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.