Foto: Skärmdump BBC/SVT

Mosley åt infekterade bandmasklarver

Uppdaterad
Publicerad

Att äta larver från tungan på en sjuk ko kan låta som taget ur en scen i en dålig skräckfilm. Men det är precis vad BBC-mannen och 5:2-gurun Michael Mosley gör i en av sina senaste dokumentärer. Mosley infekterade frivilligt sig själv med bandmask, för att visa tittarna vad som händer i kroppen.

För att vara helt säker på att utveckla bandmask åt Michael Mosley tre stycken larver som han hämtat från ett slakteri i Kenya där sjuka kor avlivats. I sex veckor växte maskarna i tv-mannens tarmar, därefter följde nästa steg i experimentet.

Mosley satt framför sin dator, på en indisk restautang, när han för första gången kunde se vad som faktiskt pågick inuti honom. Han hade nämligen svalt en ”piller-kamera” med vilken man kan sända live från sin egen mage till förslagsvis en Ipad. I direktsändning såg Michael Mosley masken röra sig i hans kropp.

– Jag blev förtjust men samtidigt var det ganska hemskt, säger han till BBC.

Bandmasken kan bli över 10 meter lång och reproducerar sig genom att nya ägg kommer ut med avföringen. Människor brukar inte få några symptom, det enda som hände Michael Mosley var att han gick upp ett kilo i vikt.

– Det kan vara så att parasiten ökade min aptit. Jag åt en hel del choklad.

Vill hjälpa forskningen

Idén att infektera sig själv med mask kan verka absurd, men enligt BBC finns växande bevis för att parasiter kan ha positiva hälsoeffekter i vissa fall. Många maskar orsakar dock stora problem – en stor anledning till Mosleys experiment. Han vill hjälpa forskare att lära sig mer om tidiga tecken på infektion av bandmask.

– Det finns andra bandmaskar som är mycket mer otäcka – särskilt bandmask i fläsk. Den kan ta sig in i din hjärna och dina ögon.

Den viktigaste slutsatsen av experimentet, säger Michael Mosley, är att människor inte bör testa på egen hand att köpa parasiter på internet för att driva ut sjukdomar.

– En del människor blir bättre, och en del blir sämre verkar det som. Vi verkar aldrig höra från de människor som blir sämre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.