Sjukdomen MS liksom Guillain-Barrésyndromet, GBS är båda så kallade autoimmuna sjukdomar, vilket innebär att det egna immunförsvaret angriper kroppens egna vävnader. Men både när det gäller MS och GBS kan sjukdomarna ha helt olika förlopp och handla om alltifrån små problem till livshotande symptom.
Varför sjukdomarna har så olika förlopp har hittills varit okänt, men forskare i Göteborg har nu lyckats hitta en faktor i immunförsvaret som kan förklara varför patienter drabbas på så olika sätt av MS och GBS.
I de vita blodkropparna i immunförsvaret finns ett enzym som omvandlar syre till reaktiva syreradikaler och dessa syreradikaler stoppar infektioner. I djurstudier har forskarna tidigare sett hur en brist på de här syreradikalerna kan leda till att en autoimmun sjukdom, till exempel MS, utvecklas.
Nu har det här studerats även hos människor som har MS och GBS och då har man sett att patienter med svårare sjukdomsgrad har en lägre produktion av syreradikaler i de vita bodkropparna.
– Vi har visat att en stark men kontrollerad produktion av syreradikaler i immunförsvaret är av betydelse för att dämpa sjukdomar som MS, säger en av forskarna på Sahlgrenska akademin, Natalia Mossberg i sin avhandling.
Forskarna tror nu att den här metoden att mäta syreradikaler kan användas för att undersöka och diagnostisera svårighetsgraden av även andra autoimmuna sjukdomar. Upptäckten kan även innebära en ny möjlighet att behandla MS i tidiga stadier med hjälp av mediciner som triggar igång produktionen av syreradikaler och kanske även vaccinera de som ligger i riskzonen att utveckla den här typen av sjukdomar.
Bodil Appelquist