Därför blir vårt sms-språk tokigt

Uppdaterad
Publicerad

Mobilerna försöker rätta orden när vi skriver sms. Ibland blir det minst sagt komiska fel. Men hur gissar egentligen mobilerna vilka ord vi egentligen vill skriva?

Du försöker skriva gymnasist, men mobilen rättar till nynazist. Eller du kanske ber din sambo att köpa lite kex, men mobilen rättar kex till sex. Det finns många märkliga fel som kan uppstå när vi snabbt skriver på mobilens pekskärm – och mobilen hjälpsamt försöker rätta våra ord.

Men varför blir det så här fel? Vilka gör egentligen de svenska ordlistorna i våra mobiler?

Amerikan med makten över de svenska ordlistorna

SVT bestämde sig för att gå till botten med frågan. Vi sökte upp företaget och mannen som ansvarar för ordlistor och språkfunktioner i de flesta svenska mobiltelefonerna. Han sitter i USA, han kan inte ett ord svenska, men använder internet för att avgöra vilka ord som vi svenskar gillar att använda mest.

– Vi använder skrivna källor helt enkelt, den typen av källor där det går att räkna hur mycket olika ord används, säger David Kay, ansvarig för system för textimatning på Nuance Communications.

David Kay och hans team sitter i Seattle i USA, och är världsledande på den här typen av funktioner, och levererar språkfunktioner till i princip alla stora mobiltillverkare. Före de smarta mobilernas tid levererade man systemet T9 till den gamla tidens knapp-mobiler.

– Men vi försöker ta hjälp av de som kan varje enskilt modersmål för att få hjälp att plocka bort anstötliga ord, påpekar David Kay.

Fenomenet med mobiler som rättar vårt sms-språk på komiskt vis är egentligen inte nytt.

– Från början, när vi hade mobiltelefoner med vanliga sifferknappar i stället för pekskärmar, så baserades ordlistorna oftast på tidningstext, då blev språket väldigt formellt, förklarar Jussi Karlgren, språkforskare och datorlingvist.

Räknar vilka ord som är vanliga på nätet

Men nu använder David Kay och hans team borta i USA i stället internet. De ord som är vanliga på internet är därför de som föreslås när vi skriver sms. Men telefonerna försöker också titta på vilket ord som skrevs precis innan det ord vi håller på att skriva – för att använda sammanhanget till att välja rätt ord, förklarar David Kay.

Det nya är dock att telefonerna också ska lära känna sina användare, genom att smyglyssna på när vi använder Facebook och liknande sociala nätverk.

– Häller man ner all sådan text, chattar, facebook, brev, då får man mer träffsäkra ordförslag. Men det kan förstås också komma oväntade ord, och fula ord. Det är en avvägning man får göra. Men mobilerna kommer alltmer använda sådan text för att bygga ordböcker, det är ett som är säkert, säger Jussi Karlgren.

Mobilen ska hålla reda på vad som är lämpligt språk till en viss person

– Språket vi använder på sociala nätverk som Facebook måste ju in, och på så vis kommer de framtida ordlistorna i våra mobiler att vara mycket bättre anpassade till varje enskild person och ständigt aktuella, säger Jussi Karlgren.

Men för att det inte ska bli så många fel så ska mobilerna i framtiden också hålla reda på vilket språk som är lämpligt till en viss person, förklarar Jussi Karlgren.

– Det som man tittar på nu bland annat är att mobilen ska kunna veta vilket språk du använder till en viss person. Så om du skickar ett sms till chefen så ska mobilen kunna föreslå sådana ord du brukar använda till just chefen. Mobilen kan till och med ”harkla” sig lite, och säga – du brukar inte använda det här språket till just den här personen, säger Jussi Karlgren.

Linus Brohult, SVT Vetenskap

linus.brohult@svt.se

twitter: @brohult

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.