Därför exploderar vulkaner

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan svenska forskare förklara varför världens farligaste vulkaner är så explosiva som de är

Svenska forskares experiment visar att det bara krävs en liten mängd kalk- eller sandsten för att detta ska fungera som en extra tändhatt inne i vulkanens topp.

Vulkaner är ett av de allra största hoten mot vår planet. Och vissa vulkaner är farligare än andra.

Det är dessa vulkaner som forskarlaget från Uppsala koncentrerat sig på.

– Vulkaner gör sitt jobb så att säga men vissa får som en extra injektion av kraft mot slutet och deras utbrott blir förödande, både för alla de som bor i närheten men också för hela jordens klimat, säger Valentin Troll, professor i vulkanologi vid Uppsala universitet.

Dödade 40.000 människor

Han och hans kollegor har forskat på och experimenterat med material som de hämtat bland annat från Krakatau i Indonesien. För nu exakt 130 år sedan hade Krakatau ett av nutidens värsta utbrott. Då dog minst 40 000 människor. Idag är området kring vulkanen mycket tättbefolkat och ett nytt stort utbrott skulle få förödande konsekvenser.

– Vi har hämtat stenar från sediment och lava från Krakatau och sedan har vi simulerat små vulkanubrott här i en ugn på Uppsala universitet, berättar Börje Dahrén, vulkanolog.

Koldioxid och vatten

– Det vi upptäckt är att koldioxid och vatten i sedimenten som finns i området fungerar som en extra tändhatt inne i vulkanen. När magman tränger upp i vulkanen och kommer i kontakt med sedimenten blir det en kraftfull reaktion inne i vulkanen. Det nya vi har visat är att det räcker med bara en liten mängd kalk- eller sandsten för att den här reaktionen ska sättas igång.

Den här nya kunskapen är viktig när det gäller att beräkna hur farlig en vulkan är, och också för att avgöra när nästa utbrott är på gång.

För Krakataus del dröjer det ytterligare 1000 år, men när det gäller Popocatapetl utanför Mexico City, som är samma typ av vulkan som Krakatau, kan ett nytt stort utbrott vara mycket mer nära förestående.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.