Foto: Foto: SteuveFE/Flickr, Creative Commons

Såpbubblor bättre än morfin

Uppdaterad
Publicerad

Barn som är livrädda för sprutor kan få problem i vården. Men ny forskning visar att behandlingen kan vara barnsligt enkel.

I en ny avhandling från Uppsala universitet visar nu forskarenLena Hedén att smärtstillande morfin inte hjälper för barn som behöver tasprutor och sätta nålar i vården.

Vad som däremot hjälper är såpbubblor och värmekuddar.

– Det var förvånande för oss att morfinpreparatet inte hadenågon effekt på barnen. En teori som vi har är att smärtan från nålen i det härfallet inte i sig är problemet, säger Lena Hedén till SVT.

Skräck för sprutor och nålar inom vården handlar om såkallad procedurrelaterad smärta, och ofta är det barnets första möten medsprutor och stick i vården som avgör om de börjar känna skräck inför nålarna.

För alla sorters barn med sprutskräck

Lena Hedén följde barn som drabbats av cancer och som under2-3 års tid behövde få få nålsticken nästan varje vecka.

– Men jag tror att våra slutsatser lika mycket gäller andrabarn som har stora problem med sprutor.

Så varför hjälper då såpbubblor så bra emot sprutor? Handlardet bara om att distrahera barnen, att leda iväg deras uppmärksamhet?

Inte bara distraktionseffekten

– Barnen blir visuellt distraherade av bubblorna, men dethandlar också om andningen. Om vi låter barnen blåsa såpbubblor så tar de djupaandetag, och att djupandas gör oss lugna. Värmekudden är också en form avdistraktion och värme sätter också igång kroppens system för lugn och ro, sägerLena Hedén.

Att andas djupt som när man ska blåsa en stor såpbubbla blir alltså en nyckel till själva smärtlindringen.

För att lindra själva den fysiska smärtan användes såkallade emlaplåster, med en smärtstillande salva. Det mest effektiva var attkombinera plåstren med såpbubblorna, berättar Lena Hedén.

– Distraktion och smärtstillande läkemedel är inget som allabarn behöver. Men alla barn som upplever stor rädsla för sprutor kan ha nyttaav de här metoderna, säger Lena Hedén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.