Därför kan första människan på Mars bli en kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Tolv män har varit på månen. Ingen sedan 1972. Nu ska det bli ändring på det: Senast 2024 ska USA sätta första kvinnan på månen och inom 15 år kan det bära av till Mars.

I dag får man åka till den ryska kosmodromen i Bajkonur, Kazakstan, om man vill se en människa skjutas upp i rymden. För 80 miljoner dollar biljetten köper USA in sig på deras raketfärder för att få upp astronauter till det enda resmålet utanför atmosfären just nu: internationella rymdstationen ISS.

USA satsar på rymden igen

Sedan rymdfärjan pensionerades 2011 har USA inte haft något eget färdmedel, och några större satsningar på rymden har inte gjorts. Men snart kommer man kunna skjuta upp amerikaner från amerikansk mark igen, tack vare privata företag som SpaceX och Boeing som håller på att få sina rymdfarkoster certifierade av Nasa.

Och snart finns det ännu ett nygammalt resmål på kartan: månen. I våras överraskade president Trump Nasa med att skjuta fram målet fyra år.

– Senast 2024 landar vi på månen igen med första kvinnan som kommer att sätta sina fötter där, säger Nasas forskningschef Jim Green till SVT Nyheter.

En macho historia

Redan på 50-talet när de första testerna gjordes inför Mercury-programmet, som skulle se om människor kunde vistas ute i rymden, anade man att kvinnor skulle kunna vara bättre lämpade än män som astronauter.

Trots det bestämdes det att bara män skulle få kvala in för att bli de första amerikanerna ut i rymden. Sedan dess har det varit en mansrymd. Av de cirka 500 människor som varit uppe så här långt, har bara drygt var tionde varit en kvinna. Mycket talar för att det förhållandet kommer ändras. Inte minst för att man siktar längre nu.

Först månen, sedan Mars

På månen ska man landa vid Sydpolen, där man upptäckt stora mängder fryst vatten i kraterhål. Det kan användas för att dricka, bevattna, samt omvandlas till syre och raketbränsle. Månen blir testlabb för livet på andra planeter, och bensinstation på vägen dit.

Trump verkar också hellre satsa pengar på Mars än bara en repris på månlandningen, så Nasa säljer in sitt nya månäventyr just så: tillbaka till månen för att lära sig det som kan ta oss till Mars.

Kvinnor mer lämpade för rymden

Det tar bara ett par dagar att åka till månen, men ett halvår för att ta sig till Mars. Så för den expeditionen måste man av bränsleskäl verkligen akta sig för att åka på övervikt vid incheckning av bagaget. Bra då om astronauterna inte väger så mycket, inte äter så mycket, gör av med mindre syre och producerar mindre mänskligt avfall. Stora karlar göre sig icke besvär.

Tester visar också att kvinnor verkar drabbas mindre av fysiska problem förknippade med rymdvistelse och klarar längre isolerade vistelser bättre än män. Den här gången lär det inte dröja 50 år – första människan på Mars kan mycket väl bli en kvinna.

Pengarna i rymden

Skälen till att vi åker ut i rymden har också utvecklats på 50 år. Bortsett från fler nationer (Kina, Indien, Japan, Israel vill också till månen) har vi numer också ett gäng entreprenörsmiljardärer (Jeff Bezos, Richard Branson, Elon Musk) som satsar på egna rymdprojekt.

De privata vinsterna på kort sikt finns att hämta i att ta betalt av Nasa och andra statliga program för att skjuta upp satelliter och annan last åt dem med egna raketer. Men också genom att sätta en massa egna små satelliter i omlopp för att sälja internetuppkoppling på jorden. Även rymdturism kan bli en intäktskälla. På sikt lockar utvinning av värdefulla metaller på månen och andra planeter.

Mars – möjligt inom 15 år

Men för ett megaprojekt som att sätta människor på Mars krävs så mycket pengar att det nog kommer att krävas samarbete mellan flera nationer och företag. Vi talar triljoner. Ingen kan räkna hem det ekonomiskt på egen hand. Det kan bara motiveras av vetenskapliga skäl som att få det ovärderliga svaret på frågan ”finns det annat liv därute?”.

– Men finns pengarna är det i alla fall tekniskt sett möjligt inom 15 år, säger Nasas Mars-utforskningschef David Beaty till SVT Nyheter.

Men först, månen igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.