I Sverige lever kvinnor i snitt tre år längre än män. Även i resten av världen blir kvinnorna äldre, och så har det varit i alla tider. Förklaringen bakom har däremot varit höljd i dunkel, men kanske kan gamla koreanska eunucker från 1300-talet ge oss svaret.
Det kan låta en smula märkligt, men en ny sydkoreansk historisk studie på just eunucker (män utan testiklar) ger nämligen stöd åt den teori som säger att män dör i förtid på grund av att de har högre halter av det manliga könshormonet testosteron än kvinnor.
Testosteron ökar risktagandet
En anledning till att testosteron ibland anges som förklaring till skillnaderna i livslängd är att det sägs öka risktagandet i unga åldrar. Unga män är mer benägna att ta risker än unga kvinnor och dödligheten är därför betydligt högre hos de unga männen.
En annan anledning är att testosteron påverkar kroppsstorleken. Studier på olika däggdjur har visat att ju större hanarna är jämfört med honorna, desto större skillnad i livslängd finns mellan könen.
Eunucker levde nästan 20 år längre
Den ny studien har gått igenom levnadsförhållandena hos koreanska eunucker som levde mellan 1300- och 1900-talen. Resultaten visar att dessa eunucker, som saknade testiklar och därmed hade mycket lägre testosteronhalt, levde mellan 14 och 19 år längre än andra män med liknande levnadsvillkor.
– Våra fynd ger en viktig ledtråd till varför det överhuvudtaget finns en skillnad i livslängd mellan män och kvinnor, säger Kyung-Jin Min, en av de sydkoreanska forskarna bakom studien.
Historisk tillbakablick
För att komma fram till dessa resultat gick forskarna igenom historiska släktskapslängder mellan åren 1392 och 1910, som noggrant dokumenterar bland annat livslängd, social status och familjeförhållanden.
Där hittade man 385 eunucker, varav 81 hade tillräckligt tydlig personinformation för att vetenskapligt kunna studeras. Dessa jämfördes sedan med andra män som levde under liknande levnadsförhållanden under samma tid.
Fler teorier
Det finns många andra teorier om varför kvinnor lever längre än män. Till exempel tror vissa forskare att skillnaderna i könskromosomerna spelar in. Men enligt de sydkoreanska forskarna finns det flera olika saker som stödjer testosteron-teorin.
– Bland annat har andra studier visat att testosteron har en hämmande effekt på immunförsvaret, och att könshormonet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Kyung-Jin Min.
Studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.