Svettmängden och lukten påverkas av olika faktorer och är olika för alla människor. Foto: Anders Wiklund/TT, Isabell Höjman/TT

Därför luktar olika personer olika mycket svett

Publicerad

Sommar och sol klingar fint i många öron, men med värmen stiger också kroppstemperaturen och vår svettproduktion kan öka. Även svettlukten är olika bland oss människor.

– Vissa är varmare och andra är kallare. Svett är till först och främst för att svalka och kyla ner kroppen genom de så kallade eccrina körtlarna, säger Johan Lundström, docent i neuropsykologi vid Karolinska institutet.

Hur mycket en människa svettas är olika, men i grunden beror det på hur mycket man rör sig, temperaturen och genetiken. Det är den eccrina körteln som reglerar ens basnivå för svettningarna, enligt Johan Lundström.

– Vissa svettas helt enkelt mer som basnivå, och det är för att den här körteln är hyperaktiverad, säger han.

Tonåringar kan lukta ”brottarbralla”

Men det är inte bara mängden svett som skiljer sig mellan oss människor. Även svettlukten är olika. Den regleras av den apocrina körteln, som en ”doftkörtel”, och finns i alla hårbeväxta områden såsom armhålor, hårbotten, nacke och bröstvårtor, berättar Johan Lundström.

– Den är också hyperaktiv under tidiga tonåren, då den väcks till liv. Det är därför många tonårsgrabbar luktar lite ”brottarbralla” för att de har överaktiva doftkörtlar, säger han.

Hur stressad man är påverkar också den apocrina körtelns aktivitet.

– Så om du ska skriva ett test eller gå in och löneförhandla med chefen, då kommer den här apocrina körteln bli överaktiv och börja producera mer och mycket mer lukt kommer ut, säger Johan Lundström.

Värme och fukt kan öka din svett, både i mängd och lukt. Foto: Anders Wiklund/TT

Smuts påverkar svettlukten

Svett som kommer ut på en ren kropp luktar inte så mycket, enligt Johan Lundström. Det är först när svettlukten kommer i kontakt med bakterier som lukten uppstår.

– Ju mindre ren man är, desto mer bakterier har man. Och ju mer bakterier man har, desto mer illa kan det lukta, säger Johan Lundström.

Han förklarar det som att de är syror som kommer ut och i till exempel armhålan finns det bakterier som bryter ner syrorna som gör att de börjar lukta mer.

Att bli svettig i hårbotten och nacken är vanligt och även där finns de apokrina körtlar som gör att svetten börjar lukta. Foto: Janerik Henriksson/TT

Varför luktar svett olika?

– Vi har alla olika bakteriekvalitet och inte exakt samma bakteriekultur på oss. Det beror också på genetik och miljö, säger Johan Lundström.

Johan Lundström säger även att kosten spelar en stor roll.

– Folk som äter mycket kött tenderar att ha mer illaluktande svett. Allt som finns i blodet kommer också ut i vår svett och kött ändrar kompositionen av vissa proteiner i blodet, säger han.

Så kan du påverka din svettlukt

  • Rör dig mindre eller minska arbetsbelastningen.
  • Undvik att bli stressad och upphetsad.
  • Använd helt rena kläder.
  • Använd deodorant eller antiperspirant.

Källa: Johan Lundström, docent i neuropsykologi vid Karolinska institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.