Foto: SVT/Peter Vanosdall/Unsplash

Därför mår du bra av att vara i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Skogen har läkande effekter på människors fysiska och psykiska hälsa, visar forskning. Dessutom kan skogen fylla en andlig funktion för de som inte är religiösa. 

Det pågår mycket forskning världen över om vilken effekt naturen har på vår hälsa. Vid SLU i Umeå forskar Ann Dolling, lektor i skogsekologi om vilken effekt skogen har på personer med utmattningssyndrom. I ett experiment rekryterades drygt 100 personer som hade varit utmattade under en längre tid. 

– Vi ville inte plocka in någon annan behandling och så ville vi undersöka om den gröna miljön, och framförallt skogen, kan bota utmattningssyndrom, säger Ann Dolling. 

Forskarna letade upp olika skogstyper och bad deltagarna att bege sig ut i dem.  

– Vi bad dem att gå lugnt och stilla och att de helst bara skulle vara, säger Ann Dolling.   

Puls och blodtryck gick ned i skogen 

 Puls och blodtryck mättes var tionde minut i skogen.  

– Vi kunde se att när deltagarna kom till skogen gick blodtrycket ned. Och även pulsen följde samma mönster, säger Ann Dolling.  

Forskarna upptäckte även att koncentrationen stärktes. Och deltagarna hittade ett lugn som gav tid för reflektion.  

– Från början tyckte de att det var jobbigt att vara ensam och försöka vara stilla i två timmar. Men efter någon månad sa de, “åh äntligen får vi åka till skogen”. Och deltagarna började i skogen att reflektera över hur de kunde förändra sitt liv så att de mår bättre, säger Ann Dolling.  

Koncentrationen i skogen är spontan

Efter det tre månader långa experimentet blev deltagarna friskare.  

Men hur kommer det sig att skogen har läkande krafter? 

– Det tror jag har med evolutionen att göra. Det är i naturen vi är skapta för att vara, säger Ann Dolling.  

När vi befinner oss i stadsmiljö använder vi oftast vad som kallas riktad uppmärksamhet, jämfört med i skogen där uppmärksamheten är mer spontan. 

– Vi är tvungna att använda riktad uppmärksamhet när vi kör bil, cyklar, använder dator. Vi har byggt ett samhälle för riktad uppmärksamhet, där vi är tvungna att fatta massa beslut och vara alerta hela tiden. 

Naturen är plats för andlighet

Men skogen är inte bara viktig för människor som är sjuka. För många urbana svenskar har skogen en existentiell dimension.

– Naturen är en av de främsta platserna för existentiella djupupplevelser, alltså att naturen berör en i ens innersta, säger religionsprofessorn David Thurfjell. 

Han forskar om vilken relation svenskar har till skogen i ljuset av att Sverige är en av världens mest sekulariserade länder. Han har i sin forskning intervjuat svenskar som inte tillhör någon religion och som bor i städer om vilken betydelse skogen har för dem på ett existentiellt plan. 

– Man speglar sig i naturen. Man känner att landskapet påminner om saker som också pågår inom en själv. Att gå på en stig eller se ut över ett oöverblickbart landskap blir en bild över vandringen genom livet, säger David Thurfjell.  

Personerna som han intervjuat beskriver en känsla av ensamhet i stan som försvinner när de kommer ut i skogen. 

– Det har att göra med känslan av samhörighet. “Jag är en del av allt som finns; av universum, planeterna, växterna och alla djuren. Vi är här tillsammans.” Det egna jaget blir inte lika viktigt längre, det upplöses på ett sätt som man uppfattar som positivt. Och man känner sig mindre ensam, säger David Thurfjell. 

Se hela Vetenskapens världs ”Slaget om skogen” måndagen 4 oktober klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.