Hör hur livet förändrades när Sophie fick sin diagnos. Foto: Vetenskapens värld – Är män det svagare könet?

Svårare att upptäcka autism hos flickor

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor och flickor kan ha autism utan att få någon diagnos, tror forskare. Förklaringen ligger delvis i att flickor och kvinnor är bättre på att dölja sina symtom för att passa in i samhället.

Forskning har visat att pojkar är tre gånger mer benägna att bli diagnostiserade med autismspektrumtillstånd än flickor. Forskare tror därför att många kvinnor och flickor lever med diagnosen utan att veta om det.

Kvinnor bättre på anpassning

Sven Bölte är professor i barn– och ungdomspsykiatrisk vetenskap vid Karolinska institutet. Han berättar att autism yttrar sig olika hos pojkar och flickor. 

– Flickor är bättre på att anpassa sig efter normer. De är duktiga i skolan, har vänner och intressen som anses vara “vanliga”. Det blir därför svårare att upptäcka diagnosen, förklarar han.

Sophie är tolv år och student på Limpsfield Grange, en skola för autistiska flickor i England. Hon berättar att hennes föräldrar fick kämpa länge för att hon skulle få sin diagnos.

– Jag var väldigt bra på att dölja det. Ingen skulle ha trott att jag var autistisk, berättar Sophie, i programmet Vetenskapens värld.

Biologiska skillnader bland könen

Enligt Sven Bölte får kvinnor ofta diagnosen när de blir äldre. 

– När kvinnor och flickor blir äldre och samhället ställer högre krav på att individen ska fungera självständigt, då kan svårigheter uppstå, förklarar han. 

Män löper också större risk att drabbas av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, förklarar Sven Bölte.

– Män får i större utsträckning ADHD-diagnoser eller har läs– och skrivsvårigheter. Det har med biologiska skillnader i könen att göra, avslutar han. 

Se mer om hur vår könstillhörighet kan påverka hälsan i Vetenskapens värld, måndag den 22 februari klockan 20:00 i SVT2 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.