Statsepidemiolog Anders Tegnell: ”För barnens skull finns ingen anledning att stänga skolorna”. Foto: Jonathan Nackstrand, Afp / TT

Därför vill Folkhälsomyndigheten inte stänga grundskolor

Uppdaterad
Publicerad

Barn är ofta drivande i smittspridningen vid utbrott av andra coronavirus och influensa. Men det nya coronaviruset infekterar inte barn i någon högre utsträckning, och de sprider heller inte smittan vidare.

Av de i skrivande stund drygt 180.000 som bekräftas ha insjuknat i covid-19 är bara en liten andel barn. En studie som publicerades i tidskriften Nature förra veckan undersökte 745 barn som antingen varit i direkt kontakt med smittade personer eller personer med oklar infektion, eller rest riskområden. Av dem visade sig endast tio vara infekterade. 

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell finns det inget som pekar på att barn skulle vara drivande i den pågående pandemin. 

– När vi frågar runt i Kina så har man där inte kunnat se någon smittspridning från barn. Det beror inte på att barn inte alls får sjukdomen, men de verkar inte smitta, säger han. 

Inga utbrott bland personal i skolor 

Anders Tegnell vill vara försiktig med att dra slutsatser om smittsamheten hos sjukdomen överlag, då det varierat kraftigt från fall till fall. Bland de personer som fört med sig smittan hem från Italien eller Kina har de flesta inte smittat någon, medan en del smittat väldigt många. Men han menar att barn inte står för någon stor spridning av sjukdomen.  

– Vi har inga stora utbrott bland lärare i skolor och det finns heller inga rapporter om att personal på förskolor blivit smittade i stor utsträckning, så det finns rätt mycket indikationer på att barn inte är motorn i smittspridningen. För barnens skull finns ingen anledning att stänga skolorna, säger Anders Tegnell.  

Mer symptom innebär högre risk för spridning 

Generellt kan man säga att ju mer symptom en person har desto mer smittar den. Tidigare forskning har visat att barn ofta uppvisar mildare symtom än vuxna. 

– Det finns ju andra sjukdomar som barn inte drabbas lika hårt av som vuxna och det vi ser är att vissa av de som blir allvarligt sjuka får starka immunreaktioner. Det kan vara så att barn inte reagerar på samma sätt och därför klarar sig bättre, säger Anders Tegnell. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.