Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rymdfysikern Mats Holmström berätta om varför vi vill undersöka Mars. Foto: Pixabay & SVT

Forskaren: Därför vill vi lära oss mer om planeten Mars

Publicerad

Under tisdagen gick Förenade Arabemiratens rymdsond Al-Amal, eller Hope som den också kallas, in i omloppsbana kring planeten Mars. Under onsdagen följde kinesiska Tianwen-1 efter och i nästa vecka ska Nasas rover Perseverance landa på planetens yta.

Men varför vill vi egentligen lära oss mer om Mars?

I juli förra året startade de tre rymdsonderna från jorden. Efter det här tillskottet kommer det totalt att finnas åtta fungerande rymdsonder i bana kring Mars och tre på planetens yta.

– Det är roligt att få välkomna fler rymdsonder till Mars, säger Mats Holmström, docent och forskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Gör svenskt instrument sällskap

Mats Holmström är ansvarig för ett svenskt instrument, Aspera-3, som sitter på den europeiska sonden Mars Express och befunnit sig i omloppsbana runt Mars i 18 år.

Det var den första europeiska rymdsonden till en annan planet.

– Med den har vi framför allt velat ta reda på var vattnet som en gång fanns på Mars har tagit vägen, säger Mats Holmström.

Lär samtidigt om jorden

Sonderna och markfordonens uppgift är att lära oss mer om planeten som en gång var väldigt lik vår egen. Genom att göra det kan vi också lära oss mer om jorden.

– I solsystemets begynnelse var Venus, Mars och jorden ganska lika varandra. Genom att lära oss mer om hur Mars har utvecklats så kan vi också lära oss mer om vad som har hänt med jorden historiskt sett och vad som kan tänkas ske i framtiden, säger Mats Holmström.

Spela klippet för att höra Mats Holmström berätta mer om varför vi vill undersöka Mars och vad vi kan lära oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer