Foto: Henrik Montgomery/JONATHAN NACKSTRAND/TT

Hur får man Nobelpriset?

Uppdaterad
Publicerad

Vem skapade Nobelpriset och varför blir det inget i litteratur i år? Här är de fyra mest googlade frågorna om nobelpriset igår.

Hur vinner man Nobelpriset?

Tekniskt sett vinner man inte ett Nobelpris utan man blir utsedd att ta emot det.

Nobelpriset 2018

I Alfred Nobels testamente står det att priserna inom fysik, kemi och medicin ska gå till den som gjort den viktigaste upptäckten inom respektive ämne. Litteraturpriset ska gå till personen som har producerat det ”utmärktaste i idealisk riktning” inom litteratur. Fredspriset går till den som verkat mest eller bäst för folkets gemenskap.

För att få ett Nobelpris måste man först bli nominerad. Inom de Naturvetenskapliga ämnena blir man nominerad av andra forskare. Sen ska Nobelkommittén till respektive pris utse kandidater och till sist ska institutionen vars uppgift det är rösta fram Nobelpristagaren.

Vem skapade Nobelpriset?

Den svenske uppfinnaren Alfred Nobel (1833-1896) skapade Nobelpriset. Under sin livstid tog han patent på 355 uppfinningar. Allra mest känd blev han för att ha uppfunnit dynamiten. Nobel blev ledare för ett världsimperium och vid sin dödsbädd lämnade han efter sig en förmögenhet på 33 miljoner kronor, vilket var enormt mycket pengar på den tiden. 31 miljoner kronor testamenterade han till en speciell fond som varje år skulle dela ut pris till personer framstående inom kemi, fysik, fysiologi eller medicin, litteratur och fredsarbete. 

Varför blir det inget Nobelpris i litteratur i år?

Det är Svenska Akademien som delar ut Nobelpriset i litteratur men har på grund av skandal och avhopp valt att inte dela ut ett pris i år.

De motiverar beslutet med en ”numerärt försvagad akademi och av ett minskat förtroende för akademien.” 2019 räknar akademien med att dela ut årets pris såväl som priset för 2019.  

Varför finns det inget Nobelpris i matematik?

I testamentet bestämde Alfred Nobel att fem pris skulle delas ut varje år – i fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur samt ett fredspris. Priset i ekonomi tillkom 1968 efter att Sveriges riksbank hade lovat Nobelstiftelsen att skjuta till samma belopp som gäller för övriga pris. 

SÅ GJORDE VI

Underlaget vi baserat den här artikeln på kommer från googletrends.  

Vi ville veta om det vi berättar om Nobelprisen är det som de flesta undrar över och har därför bett Google att ge oss de vanligaste sökningarna rörande Nobelpriset mellan klockan 11.00 och 15.00 idag.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2018

Mer i ämnet