En konstnärlig illustration av en vampyrstjärna och dess offer. Foto: ESO/M. Kornmesser/S.E. de Mink

De största stjärnorna vill ha sällskap

Publicerad

Singellivet är inget för universums allra största stjärnor. De föredrar parförhållanden, visar ny forskning.

Universums allra största stjärnor lever korta och dramatiskaliv. Med en massa 15 gånger större än vår egen sol och en temperatur på över30 000 grader Celsius, så slutar de sina liv i en enorm explosion.

Men de här bjässarna, stjärnor av så kallad O-klass, leverför det mesta inte ensamma, visar ny forskning som publiceras i tidskriftenScience. Forskarna bakom studien har genomfört den mest detaljerade analysen avljus från stjärnor av O-klass hittills, och kan konstatera att 75 procent avdem i själva verket är parsystem av två stjärnor.

Materiasugare

Upptäckten har gjorts med hjälp av EuropeiskaSydobservatoriets teleskop i Chile, och den banar väg för ny sätt att tolka dehär jättestjärnornas utveckling.

– En stjärnas liv påverkas kraftigt om den existerar vidsidan av en annan stjärna. Om de snurrar nära varandra kan de tids nog gå ihoptill en stjärna. Men även om de inte gör det, så är det ofta så att en stjärnasuger materia från den andra, säger Selma de Mink, en av studiensmedförfattare.

Just det här fenomenet, så kallade vampyrstjärnor, förekommerhos omkring hälften av de jättestjärnor som forskargruppen undersökt. Och denhär upptäckten kan hjälpa forskare att bättre förstå åldern hos avlägsnagalaxer.

Ljuger om sin ålder

De stjärnor som tappar materia till en vampyrstjärna lysernämligen blått när deras heta kärna blir exponerad. Och ett blått ljus är förastronomer ett tecken på att det är en ung stjärna man tittar på.

Samtidigt blir materian som vampyren suger till sig som ettslags ”föryngringskur” som gör att den blir hetare och lyser blåare, och alltsåframstår som yngre än den egentligen är.

Att veta hur stor andel av jättestjärnorna som lever i parär därför viktigt för kunna åldersbestämma avlägsna galaxer.

– Det vanliga antagandet att de flesta jättestjärnorna ärsinglar kan leda till fel slutsatser när vi studerar avlägsna galaxer, menarHugues Sana, studiens huvudförfattare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.