COP26-presidenten Alok Sharma i samtal med mötesdelegater. Foto: Ben Stansall, AFP / TT

Deadline har passerats – svåra frågor återstår

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna på klimatmötet i Glasgow har passerat deadline och mötet väntas kunna avslutas tidigast lördag eftermiddag. Några av de allra tuffaste frågorna att komma överens om är finansiering till fattiga länder och utsläppshandel mellan länder.

Sluttiden för förhandlingarna hade satts till 19 svensk tid. Men då fanns ingen överenskommelse klar.

Sveriges klimatminister Per Bolund (MP) säger att han är säker på att man till slut kommer att enas om ett slutdokument.

COP26

– Jag är trygg med att vi kommer i mål, men det är en del svåra frågor kvar att försöka räta ut.

Klimatfinansiering knäckfråga

Som den allra svåraste frågan att komma överens om nämner Per Bolund att komma överens om det som krävs för att klara 1,5 gradersmålet.

– Jag tror att möjligheterna är goda. Det bygger på att vi har ganska många saker som vi kan förhandla om, om vi kan ge länder en sak så kan vi få en annan.

En annan knäckfråga handlar om klimatfinansiering.

– Klimatfinansiering är känd som en av de svåraste frågorna som ofta är kvar sist på bordet. Men jag är trygg med att vi kommer att kunna leverera på det vi lovat. Vi kommer att komma upp i 100 miljarder dollar per år, som både kan gå till klimatinvesteringar men också anpassning.

Löften om de 100 miljarderna dollarna har utlovats tidigare men har varken infriats i år eller förra året.

Vad talar för att de ska bli verklighet nu?

– Nu har många länder klivit fram och sagt att vi är beredda att göra mer.

Regelbok från Paris huvuduppgift

Ett mål för COP26 är att slutföra Parisavtalets regelbok. Det handlar om hur utsläppshandel mellan länder ska regleras, hur rapporteringen ska vara transparent och hur ofta länder ska redovisa sitt klimatarbete.

Mathias Fridahl, klimatforskare vid Linköpings universitet, anser att det viktigaste för COP26 är att enas om regelboken.

– Det har varit en huvuduppgift för Glasgow att få regelboken komplett. Får vi den på plats tycker jag att man kan säga att det är ett lyckat möte, säger han till TT.

Sent på fredagskvällen meddelade mötets ordförande att ett nytt utkast till slutdokumentet ska läggas fram först på lördag morgon. Förhoppningen är att COP26 sedan ska kunna sätta punkt innan dagen tar slut.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP26

Mer i ämnet