Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fick Nederländarna världens längsta befolkning – och här är befolkningen som blir kortare. Foto: SVT

Det avgör hur långa vi blir – inte bara gener

Uppdaterad
Publicerad

Människan fortsätter att utvecklas och i genomsnitt har vi blivit fem procent längre under det senaste seklet. Men det är inte bara våra föräldrars längd som avgör hur långa vi blir.

– Mycket avgörs av perioden då du växer väldigt snabbt, under din växtspurt som barn, säger Jan Willem Drukker, ekonomhistoriker, i Vetenskapens värld: Den nya människan.

Det är inte bara evolutionen som förändrar människokroppen. Ny teknik och förändrade sätt att leva påverkar oss också. Till exempel vår längd.

Det senaste seklet har människan i snitt blivit fem procent längre. Många av oss är längre än våra far- och morföräldrar och långa föräldrar brukar få långa barn. Men det är inte bara generna som avgör hur långa vi blir.

Befolkningen blir kortare

Många av de länder där befolkningarna toppar listan över kroppslängd ligger i Europa. Sverige hittar vi på en 15:e plats enligt flera mätningar. Enligt en rapport från statistiska centralbyrån från 2018 var medellängden för män i Sverige 180 centimeter och 166 centimeter för kvinnor.

Nederländerna toppar idag listan över att ha världens längsta befolkning. Men så var inte alltid fallet. Och det finns även befolkningar som bryter trenden och nu blir kortare.

Se mer om vad som påverkar vår längd i klippet ovan.

Se hela Vetenskapens värld: Den nya människan i SVT Play eller i SVT2 måndag klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.